Gutenberg od sutra na Kosmetu i u BiH

Izvor: S media, 28.Mar.2010, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutenberg od sutra na Kosmetu i u BiH

Nemački ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg će sutra boraviti dvodnevnu posetu Prištini, odakle će u utorak otići u posetu Bosni i Hercegovini (BiH), saopštilo je Ministarstvo odbrane u Berlinu.

Ministar Cu Gutenberg će, prema saopštenju, posetiti oblasti u kojima su angažovane jedinice nemačke vojske, Bundesvera na Balkanu, a pored posete tim kontigentima u okviru medjunarodnih Kosovskih snaga (Kfor) i snaga Evropske unije (Eufor) agažovanih u operacji Altea >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u BiH, biće vodjeni i politički razgovori.

Ministar će, kako je saopštila komanda medjunarodnih vojnih snaga NATO u Prištini, razgovarati sa komandantom Kfor, nemačkim general-potpukovnikom Markusom Bentlerom o trenutnoj situaciji u pokrajini.

Predvidjeno je da ministar odbrane Nemačke i komandant Kfor održe konferenciju za novinare u ponedeljak, u glavnom štabu Kfor.

Cu Gutenberg, koji je na mesto ministra odbrane postavljen u oktobru 2009, najpopularniji je nemački pollitičar i potiče iz konzervativne, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), ''sestrinske partije'' Hrišćansko-demorkatske unije (CDU), kancelarke Angele Merkel.

Baron Gutenberg, star 38 godina, bio je do skoro najmladji član vlade.

General Bentler je u jednom intervjuu ocenio da je vojni zadatak trupa NATO na Kosovu skoro potpuno ispunjen.

''Nema više pretnji iz vana. Svi izazvi koje na Kosovu još treba savladati nisu vojne prirode. Radi se o socijalnim, političkim i privrednim pitanjima'', rekao je general listu ''NOZ'' iz Osnabrika, prenela je nemačka štampa.

Štampa piše kako je na Kosmetu, čije je jednostrano proglašenje nezavisnosti Nemačka medju prvim zemljama priznala, cilj misije - da spreči nasilje izmedju Srba i Albanaca - za sada postignut i da će zbog toga Kfor do jeseni ove godine biti još jednom smanjenjen, ovog puta sa 10.000 na 5.000 vojnika.

No, poblemi na Kosmetu koje ima dva miliona stanovnika su ogromni, piše štampa, navodeći da je već godinama, najvažniji artikal za izvoz iz pokrajine u kojoj je jedna od najvećih stopa rasta stanonika na svetu - radna snaga.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Nemački ministar odbrane na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2010, 07:47

Ministar odbrane Nemačke Karl Teodor Frajher cu Gutenberg boraviće dva dana na Kosovu, u poseti Kforu, najavljeno je iz komande Međunarodnih vojnih snaga u Prištini...Gutenberg će na Kosovu biti danas i sutra a dočekaće ga komandant Kfora, general potpukovnik Markus Bentler I upoznati sa trenutnom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.