Đukanović: U NATO zbog nas, ne protiv bilo koga

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2015, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: U NATO zbog nas, ne protiv bilo koga

"Crna Gora je dala prioritet vojnom savezu sa Zapadom, pre svega, zbog bezbednosti i stabilnosti regiona", izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović i ponovio uverenje da će poziv državi za pristupanje Alijansi uslediti do kraja godine.

Predsednik vlade smatra da će to biti siguran stabilizator za region i ohrabrenje za proevropske snage u svim zemljama regiona.

- Istorija je pokazala da na Balkanu nikada nije bilo samoregulatornih mehanizama za prevenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << konflikata. Zato i danas zaostajemo za razvijenom Evropom. Evroatlantske integracije su po nama drugo ime za stabilnost Balkana - kazao je Đukanović u intervjuu za italijansku "Stampu", ističući da veruje da će i Srbija na kraju krenuti tim putem.

Odgovarajući na pitanje na koji način želi da sačuva ravnotežu između Evrope i Rusije, imajući u vidu i tenzije u Ukrajini, te na opasku da su odnosu Crne Gore sa Rusijom ipak intenzivni, premijer je podsetio da je Rusija zemlja koja je imala važnu ulogu u procesu obnove crnogorske državnosti što, kako je dodao, ne zaboravljaju.

- Kao jedna od ključnih svetskih zemalja, Rusija normalno ima svoje interese. Ali i male zemlje kao što je Crna Gora imaju svoje. Mi smo odabrali za strateške pravce državne politike članstvo u NATO i EU. Ne protiv bilo koga, već za sebe. Odnosi Rusije i Zapada nikada nisu bili jednostavni, pa nisu ni danas - kaže Đukanović.

Premijer podseća i da je Crna Gora bila najmanja i jedna od najnerazvijenijih jugoslovenskih republika i ocenjuje da je danas, tek devet godina od kako je međunarodno priznata država, vodeća ekonomija na Zapadnom Balkanu.

- Kada se danas kaže Crna Gora, ističe Đukanović, asocijacija je uspešna evropska priča na Balkanu, sidro stabilnosti regiona...

- Međuetnički sklad je učvrsćen u našoj zemlji...Kod nas složno žive i Crnogorci i Srbi, Albanci, Bošnjaci, Hrvati... To je evropska legitimacija današnje Crne Gore. Mislim da nije neskromno reći da bi naši susedi mogli da se ugledaju na nas - poručuje on i dodaje da želi da veruje da region ide tim putem, bez obzira na otvorena pitanja koja prete da zaustave ili vrate unazad "balkanski evropski voz".

Đukanović, prenose mediji u Crnoj Gori, ističe i da država "drži dobar tempo" u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom i napominje da novi pristup u politici proširenja EU počinje upravo s Crnom Gorom.

- Mi smo prva zemlja koja je otpočela pregovore s poglavljima vezanim za vladavinu prava - 23 i 24. Za dosadašnje nove članice to su bila poglavlja koja se posljednja otvaraju. Za nas je važniji sam proces od krajnjeg cilja. Fokusirani smo na reforme. Nastavićemo u tom ritmu - obećava Đukanović i ističe da je sada fokusiran na obaveze koje su pred  zemljom u procesu pristupanja Alijanski i Uniji i da, ukoliko u tome uspeju, daleko je manje važno ko je na vrhu političke piramide u zemlji.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukanović: NATO je interes Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2015

26.05.2015. -..Crna Gora je dala prioritet vojnom savezu sa Zapadom, pre svega zbog bezbednosti i stabilnosti regiona, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović i ponovio uverenje da će poziv državi za pristupanje Alijansi uslediti do kraja godine...Predsednik Vlade smatra da će to biti siguran...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.