Crna Gora: Selfi iz operacione sale izazvao buru

Izvor: Mondo, 31.Jul.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Selfi iz operacione sale izazvao buru

Hirurg zaposlen u Kliničkom centru Crne Gore Aleksandar Filipović objavio je na svom Facebook profilu fotografiju iz operacione sale, na kojoj se, kako se čini, vidi pokriveni pacijent i pet članova medicinskog tima.

Jedan od članova medicinskog tima je i dr Filipović koji na rukama nema sterilne rukavice, piše "Dan."

Može se zaključiti da je fotografija nastala nakon ili tokom hirurške >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << intervencije u operacionoj sali, jer se na stolu vidi ukrvavljena vata.

Jedan od komentara na fotografiju koju je objavio dr Filipović glasi: "Doktore, doktore.... "You are breaking sterility”. Gde su sterilne rukavice, a? Da ne pominjem fotografa u hirurškoj sali, he he he ... Operacija uspela... Pacijent umro“.

Jedan od Filipovićevih prijatelja na to je prokomentarisao "Ajde, Tanja, nijesmo u Kanadi. Milo je zabranio ulaz u Crnu Goru svim 'bakterijama' tako da kod nas nema infekcija."

Na komentare Filipović je odgovorio "ada ja se kupam svako jutro, a perem ruke svako drugo. Moj procenat infekcije je jedan promil", dodajući takozvani "smajli."

Filipović juče nije odgovarao na poruke poslate povodom objavljene fotografije.

U Kodeksu medicinske etike i deontologije navodi se da lekar vrši svoj poziv prema svojoj savesti, u skladu s Kodeksom lekarske etike i čovečnosti. Navodi se da moraju savesno obavljati svoj poziv i da u izvršavanju profesije uzvrate ukazano poverenje.

U delu "Dužnosti prema pacijentima“ navodi se da ljekari obavljaju svoj posao stručno i etički besprekorno.

"Bolesnike ne sme iskorišćavati niti emotivno, niti telesno, niti materijalno. Svako medicinsko lečenje mora biti propraćeno poštovanjem ljudskog dostojanstva, ličnosti, volje i prava pacijenta na samoopredjeljenje", navodi se u kodeksu.

Navodi se da će u toku lečenja ljekar sprovoditi samo one dijagnostičke postupke koji su nužni za pouzdanu dijagnozu, i samo ono lečenje koje je u skladu s provjerenim standardima savremene medicinske nauke.

"Postupak s bolesnikom mora biti racionalan", piše u Kodeksu lekarske etike.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Doktore, gde su rukavice? Fotografija iz operacione sale podigla prašinu u regionu

Izvor: B92, 31.Jul.2015

Hirurg Aleksandar Filipović, zaposlen u Kliničkom centru Crne Gore objavio je na sovm Fejsbuk profilu fotografiju iz operacione sale koja je izazvala polemike...Naime, na fotografiji se vidi pet članova medicinskog osoblja i pokriveni pacijent nakon ili u toku intervencije. Fotografija iz sale sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.