Bananovača - nova rakija iz Šumadije

Izvor: Press, 08.Avg.2010, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bananovača - nova rakija iz Šumadije

U Čačku još nisu počele da rađaju banane, ali se ipak može popiti bananovača pravljena po šumadijskog recepturi!
Stanimir Cane Minić (63) iz sela Donja Trepča, koji svake druge godine proizvede neku novu vrstu rakije, nije odoleo da usred Srbije ispeče i koji litar rakije od ovog južnog voća.

- Prijatelj koji je radio u Africi pričao mi je kako tamo prave bananovaču, što je probudilo moju radoznalost, i rešio sam pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dve-tri godine da i ja probam... Za spravljanje ove rakije koristi se samo „meso" banane, kao i kod dinje, kojoj je i najsličnija po načinu proizvodnje i po ukusu. Banana naravno, kao i drugo voće, mora biti zrela, inače pokvari rakiju. Ove godine nisam pekao rakiju od banane, ali je uvek imam u podrumu - kaže Minić, objasnivši da je za oko tri litre potrebno oko 100 kilograma banane, naravno bez kore, ali je cena bananovače slična kao i ostalih rakija iz podruma „Minić" - deset evra za litar.
Četiri hiljade litara godišnje
Minić, koji je radni vek proveo na građevinama širom Srbije, počeo je pre tridesetak godina, po uzoru na svoje pretke, da proizvodi rakiju za svoju i dušu prijatelja koji vole da se okupe u predivnom ambijentu imanja na oboncima planine Vujan... A od pre pet godina postao je, kaže, profesionalac. Ranije je pored bronzanih lampeka provodio i po sto dana godišnje, a danas to isto radi pored savremenog destilatora, koji je prošle godine platio oko 25.000 evra. Za godinu dana u „manufakturi" Stanimira i njegove supruge Gordane ispeče se od tri do četiri hiljade litara rakije.
Ceđeno lekovito voće
U starim buradima u podrumima na seoskom imanju u Donjoj Trepči ima rakije stare i do sedamdeset godina, kao što je šljivovica od požegače, pa sve do onih novijih u originalnim pakovanjima čiji su zatvarači pečaćeni voskom. Peče se rakija od čak 20 voćnih vrsti, bolje reći svih voćki koje se mogu ubrati u Šumadiji i šire - od šljive, jabuke, kajsije, breskve, trešnje, dunje i dinje, kupine, kruške viljamovke..... Ali i od „divljih" voćki - trnjine, drenjine, oskoruše, kruške takiše, koju, kako kaže Cane, najviše kupuju za lek, i to upravo ljudi sa medicinskih fakulteta i ustanova.

- To je ona što se pije u dozama kao i svaki lek - ne manje od jedne i ne više od tri! Za sledeću godinu spremam se da počnem sa rakijom od ribizle i još nekog lekovitog voća - kaže Minić, u čijoj se kući izjutra najviše troše trešnjevača i višnjevača, a preko dana „šljiva", loza i rakija od takiše...
 Rakija se najviše prodaje na domaćem tržištu, jer brojni restorani u svojoj ponudi imaju upravo rakiju iz podruma „Minić", ali mnogo toga prekonaših ljudi „preleti" okean, pre svega do Kanade.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Press: U Šumadiji i od banane rakija

Izvor: Mondo, 08.Avg.2010

U Čačku još nisu počele da rađaju banane, ali se ipak može popiti bananovača pravljena po šumadijskog recepturi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.