Premijera: Molijerov Uobraženi bolesnik na sceni JDP-a

Izvor: Story, 22.Apr.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera: Molijerov Uobraženi bolesnik na sceni JDP-a

Premijera predstave Uobraženi bolesnik održaće se na Sceni Ljuba Tadić u petak, 24. aprila 2015. u 20 časova

Jagoš Marković, jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja, postavlja na scenu poslednje Molijerovo delo, Uobraženog bolesnika, kojim je ovaj klasik književnosti i scene definisao svoj konačni odnos prema konzervativizmu, nadriučenjaštvu i šarlatanstvu, ali pre svega, prema društvu i njegovim tužnim porodicama koje pate od pohlepe >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << i sebičluka.

Boljka od koje pati glavni junak ove drame nije lako izlečiva, a preti da bude pogubna za celu porodicu.

Molijerova kritika savremene medicinske nauke zasnovana je na uverenju da je način na koji ljudska mašina funkcioniše i dalje misterija. Međutim, kao i Molijer, Jagoš Marković u njoj prepoznaje i boljke jedne druge vrste, one koje se javljaju u telu društva, pa otud njemu nisu misterija. Njihova scenska dijagnoza neznalaštva izaziva smeh, ali je i istinski blagotvorna i lekovita. Komedija mora da radi na tome da ponovo prisvoji terapeutsku društvenu funkciju time što će i doktore uvrstiti u sopstveni smešni mizanscen.

U predstavi se koristi muzika Gustava Malera Peta simfonija, u cis-molu, stav IV Adagietto.

Nastavak na Story...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijera Molijerovog “Uobraženog bolesnika”

Izvor: Lepota i zdravlje, 22.Apr.2015

Premijera Molijerove drame “Uobraženi bolesnik” odigraće se na Sceni “Ljuba Tadić” u petak, 24. aprila 2015. u 20 časova. Molijer (ne zna se tačan datum rođenja, kršten je 15. januara 1622. u Parizu – umro 17. februara 1673. u Parizu), pisac, glumac i najznačajniji francuski i svetski...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.