Bunar zatrovan živom sodom (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 15.Apr.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bunar zatrovan živom sodom (VIDEO)

Porodica Veselinović iz Male Božurne kod Prokuplja sumnja da im je voda iz bunara zatrovana živom sodom, kao i da se ova, po zdravlje opasna materija, nalazi po celoj njihovoj kući.
Kako kažu, oni skoro dve godine imaju rane po telu i druge zdravstvene probleme, a poslednja dva meseca nose zaštitne maske. Slučaj su prijavili policiji ali, kažu, još nema rezultata, iako, upozoravaju, postoji opasnost od zagađenja šire okoline.
Ako postoji pakao, on je sada u njihovom domu, kažu Dragan i Svetlana Veselinović iz Male Božurne, kojima poslednje 2 godine život i nije tako veseo. Oni sumnjaju da im je vodu iz bunara sa koga se snabdevaju vodom neko zatrovao kaustičnom, odnosno živom sodom. Isprva su, kažu, zbog rana i oteklina na licu i telu mislili da je reč o alergijama. Kada su shvatili da je problem u vodi, prestali su da je piju, ali su je i dalje koristili za kuvanje, pranje i kupanje. Međutim poslednja dva meseca njihov dom je potpuno presušio. Vodu su dali na analizu u niški Institut za javno zdravlje, a rezultati su pokazali da postoje parametri koji ukazuju na prisustvo žive sode. Međutim, kompletna hemijska analiza na Batut Institutu košta oko 60.000 dinara plus troškovi izlaska ekipe na teren.
Dragan je po struci inženjer površinskih aktivnih materija, zahvaljujući čemu je shvatio o kojoj hemikaliji je reč. Ona se, kako tvrde, nalazi i po čitavoj kući jer je lagana kao prah i brzo se širi. Kako kažu, slučaj su pre nekoliko meseci prijavili policiji. Pomoć su tražili i u opštini Prokuplje, ali su, kažu, naišli na zatvorena vrata. Prema Draganovoj proceni, za potpuno čišćenje vode i kuće neophodno je nekoliko hiljada evra, a kako taj novac nemaju, oni spavaju sa zaštitnim maskama, širom otvorenih prozora, u jaknama i cipelama. Život u kući je nemoguć, a Veselinovići ne znaju zašto, ni kako je živa soda dospela u njihov dom. Nekoliko puta su tokom noći čuli korake u dvorištu, zaticali ujutru polomljenu ogradu, ali na prisustvo opasne materije su posumnjali tek kada je njena koncentracija počela ozbiljno da ih ugrožava.
Oštar i neugodan miris širi se kućom Veselinovića, a oni apeluju na nadležne da što pre reše njihov slučaj i kazne odgovorne. Opasnost postoji i od širenja otrovne materije na okolinu, upozorava Dragan. U prokupačkoj policiji kažu da je istraga o ovom slučaju u toku a iz višeg javnog tužilaštva u Prokuplju danas nismo uspeli da dobijemo informacije. Veselinovićima svaki sat života u porodičnoj kući koja ih lagano izjeda zaista liči na pakao, ali, kažu, drugu nemaju.
http://youtu.be/PyWBJIYdsBI

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.