Vodostaji reka uglavnom stagniraju, Južna Morava u porastu

Izvor: RTS, 29.Mar.2015, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji reka uglavnom stagniraju, Južna Morava u porastu

Posle dvodnevnih obilnih padavina vodostaj reka uglavnom stagnira, osim Južne Morave, Toplice i Veternice koje su još u porastu. U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu i dalje na snazi vanredna odbrana od poplava. U Sektoru za vanredne situacije tvrde da je, za sada, sve pod kontrolom. Situacija je kritična u Kosovskom pomoravlju, na području opština Klokot, Vitina i Kosovska Kamenica. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
12.55 - Nivo vodostaja na rekama u pirotskom kraju naglo je porastao zbog obilnih padavina, ali za sada nema većih opasnosti od izlivanja, prenosi Beta.
11.15 - Toplica se izlila u doljevačkom selu Šarlincu, pa je evakuisano petnaestak osoba, javlja dopisnik RTS-a.
10.45 - Situacija je kritična u Kosovskom pomoravlju, na području opština Klokot, Vitina i Kosovska Kamenica. Opštinske vlasti pozivaju na pružanje pomoći, navodi dopisnik RTS-a. 
10.20 - Opada nivo Moravice, Rzava i Đetinje, pa se voda polako povlači sa njiva u požeškom polju i u delovima ariljske opštine. Vodostaj Lima u Prijepolju je u opadanju, javlja dopisnik RTS-a.
09.30 - Put od Brzeća do turističkog centra na Kopaoniku koji je od sinoć zbog odrona bio zatvorem, prohodan je za saobraćaj.
Narandžasti hidroalarm je na snazi na Južnoj Moravi, Toplici, Jablanici i Veternici, objavio je Republički hidrometeorološki zavod na svom sajtu. Žuti hidroalarm proglašen je na Kolubari sa pritokama, Timoku i Ibru.

Zbog velike količine vode koja se zadržava u zapuštenim kanalima noćas su evakuisane 22 osobe, od kojih i 10 dece iz okoline Šapca, Prokuplja i Čačka. U jednom doljevačkom selu evakuisano 15 osoba.
U Rasinskom okrugu nivo Južne Morave kod Mojsinja je na donjoj granici vanrednih odbrana od poplava. Gornji sliv reke Rasine iznad akumulacije Ćelije je u opadanju, dok Zapadna Morava i dalje raste. U priobalju ove reke poplavljeno je oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.
U Trsteničkoj opštini Zapadna Morava probila je bedem kod Ribničkih salaša koji od majskih poplava, kako se navodi u saopštenju opštine Trstenik, "Srbijavode" nisu sanirale. Za sada nisu ugroženi stambeni objekti. Sve dežurne su ekipe na terenu. 
Situacija na području Ljiga danas je stabilnija pošto se reka Kačer tokom noći povukla u svoje korito, izjavio je Tanjugu načelnik opštinske uprave Stevo Vranešević.
U Sektoru za vanredne situacije tvrde da je, za sada, sve pod kontrolom i da intervenišu svuda gde je neophodno.
Načelnik Sektora za venredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da je obišao sela Gornja i Donja Vranjska odakle je evakuisano 15 osoba, od kojih šestoro dece.

Prema njegovim rečima, voda se iz tog kraja polako povlači, ali evakuisani građani još dva dana sigurno neće moći da se vrate u svoje domove.
Marić je rekao da se situacija polako smiruje, ali da do 30. marta postoji potencijalna opasnost od poplava i ekipe će do tada biti na terenu.
Vodostaji reka u Čačku, Ivanjici, Gornjem Milanovcu i Lučanima su u opadanju, potvrdio je jutros Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić.
Prema njegovim rečima nema ugroženih kuća i objekata, a pripadnici Odeljenja za vanredne situacije su sinoć zemljom ojačali nasip u lučanskom selu Đerač, da ne bi došlo do izlivanja u slučaju novih padavina.
Od jutros opada nivo Moravice, Rzava i Đetinje, pa se voda polako povlači sa njiva u požeškom polju i u delovima ariljske opštine gde je juče Moravica probila nasipe, javlja dopisnik RTS-a iz Užica.
Put od Brzeća do turističkog centra na Kopaoniku koji je od sinoć zbog odrona bio zatvorem, prohodan je za saobraćaj.
Radnici "Kruševac puta" koji su cele noći radili na terenu osposobili su jednu kolovoznu traku.

Vodostaj Ibra od jutros nije u porastu, dok je talas Zapadne Morave koji danas prolazi kroz Kraljevo povećao nivo reke za nekih pet centimetara, potvrdio je Tanjugu, Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.
"Reke drugog reda, koje su pretile da naprave velike probleme domaćinstvima, kao što su Musina i Lađevačka reka, Ribnica i ostale rečice i potoci su u opadanju. Bunari za vodosnabdevanje Kraljevčana pored Ibra, nisu ugroženi, jer Ibar od danas stagnira. Jedino je Morava u manjem porastu, pa je zbog izlivanja zatvoren put Kraljevo-Oplanići, a u par domaćinstva je voda ušla u dvorišta", rekao je Kočović.
I vodostaj Lima u Prijepolju je u opadanju i on je četrdesetak centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava. Stala je i kiša pa ako ne bude novih padavina situacija će se brzo normalizovati.
Ipak, ratari neće još dugo moći u njive i povrtnjake u požeškom polju dok se zemlja ne osuši, a malinjaci u koje je prodrla Moravica pretrpeli su veliku štetu.
Iako je nivo Toplice u toku kod Kuršumlije od sinoć opao za oko 80 centimetara, a nizvodno za oko 30, desetak porodica u romskom naselju u Prokuplju ipak je moralo da bude evakuisano, zato što je voda prodrla u njihove domove. Ugroženo je i desetak domaćinstava u Liparskoj ulici.
Zbog izlivanja reke Toplice u prekidu je saobraćaj ka prigradskom naselju Draganja, gde je voda takođe prodrla u nekoliko objekata. Pod vodom su i bunari i pumpna stanica, koja vodom snabdeva trećinu Prokuplja, ali je zahvaljujući uključivanju alternativnog izvorišta u Bumbureku, vodosnabdevanje uredno.

Nivo vodostaja na rekama u pirotskom kraju naglo je porastao zbog obilnih padavina, ali za sada nema većih opasnosti od izlivanja prvenstveno Nišave, Jerme i Rasničke reke, rečeno je danas agenciji Beta u Opštinskom štabu za vanredne situacije u Pirotu.
Direktor Vodoprivrednog centra "Morava" u Nišu Dragoljub Miljojković rekao je Tanjugu da se situacija na Južnoj Moravi, Toplici i Veternici smiruje i da je nivo vode u stagnaciji ili da opada.
Kako javlja dopisnik RTS-a, došlo je do izlivanja Toplice u doljevačkom selu Šarlincu, pa je evakuisano petnaestak osoba.
Poplavljeno je nekoliko kuća, obradive površine i plastenici. To je, ipak, uobičajena slika u Šarlincu. Meštani nisu iznenađeni, jer prošle godine bila je veća šteta. Ipak, zbog predostrožnosti neki ljudi su otišli u obližnji Dom kultutre ili kod rođaka.
Međutim, kako kaže Miljojković, nivo vode na Toplici opao je od sinoć za oko jedan metar, a Doljevac je dobio oko 500 džakova sa peskom. Određeni broj džakova upućen je i u Aleksinac iz preventivnih razloga.
Više domaćinstava u centralnom delu Kosova je poplavljeno zbog obilnih padavina. U naseljima oko Prištine i u opštini Gračanica voda je prodrla i u stambene objekte, načinivši materijalnu štetu. Poplave su zahvatile i druge delove Kosova.
Situacija je kritična u Kosovskom pomoravlju, na području opština Klokot, Vitina i Kosovska Kamenica. Opštinske vlasti pozivaju na pružanje pomoći.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nišava prelazi prve stepenike, Južna Morava se izlila

Izvor: JužneVesti.com, 29.Mar.2015

Iako je vodostaj na svim rekama na jugu Srbije u porastu, Nišava je u centru grada je još u širem koritu, dok se Južna Morava izlila u atarima niških sela Donja Toponica, Donja Trnava i Mezgraja. Poplavljene i kuće u Niškoj Banji...Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.