Pajtić sa mitinga DS-a: Tražimo Vučićevu ostavku

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Apr.2015, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić sa mitinga DS-a: Tražimo Vučićevu ostavku

BEOGRAD - Više hiljada pristalica DS okupilo se na mitingu "Osvetlimo Srbiju" na Trgu republike, kako bi izrazilo nezadovoljstvo zbog rada Vlade.

Na Trgu je postavljena bina, a sa razglasa su se pre početka mitinga čule pesme koje su i ranijih godina obeležavale proteste demokrata, kao što su "Flojd", "Bando crvena", "Sloboda-ne", a sve vreme se čuju i pištaljke. Za razliku od ranijih godina, nema mnogo transparenata već se uglavnom vide zastave u bojama DS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Lider DS Bojan Pajtić je pre svog govora zamolio okupljene za minut ćutanja u čast stradilima u majskim poplavama i u helikopterskoj nesreći, a je zatim rekao da bi trebalo "prvo da se vratimo u 2000. godinu".

"Kažu da su od nas nasledili sve najgore. Da li smo zaboravili šta su nam ostavili Vučić, Nikolić, Milošević? Pitam se kako bi Vučić kukao da je 2000. preuzeo ono što smo mi preuzeli. I 2012. godine je Srbija, kao i uvek, bila siromašna država, ali je imala najbolje ekonomske pokazatelje u regionu, a u četvrtoj godini vladavine SNS imamo najgore pokazatelje u regionu", rekao je Pajtić.

Kako je istakao, demokrate nisu za sve krive, ali jesu za to što su "onim što su radili ili što su propustili da urade" dozvolil da SNS preuzme vlast. Pajtić je rekao da je sada "apsolutni prioritet politička promena".

"Zato je naša obaveza da srušimo SNS... Oni su preko noći postali magistri i doktori, preko noći su zaboravili teatralni zavet Kosovu i Šešelju. SNS unapređuje sve greške DS i demokrate danas kažu - nemamo prava ni na jednu grešku... Moramo da izvršimo promene jer ne pristajemo na vlast koja je za tri godine uspela da nas osiromaši", rekao je Pajtić rekavši da "batinaši napadaju opštinu po opštinu"..

"Danas imamo apsolutno najgore ekonomske pokazatelje u regionu. Muka nam je da slušamo da za svaku muku biva optužena DS. Nećemo to više da trpimo", rekao je Pajtić.

Lider DS je naveo da je predsednik Vlade obećao modernu Srbiju, a da je okružen neznalicama, plagijatorima i falsifikatorima. Zatražio je Vučićevu ostavku.

"Plagijator je na mestu ministra polciije, keramičar na mestu ministra odbrane, a vlasnik plesne škole ministar privrede", rekao je Pajtić.

Miting Demokratske stranke otvorio je danas glumac Branislav Lečić, koji je kritikovao premijera Aleksandra Vučića, uz poruku da postoje ljudi koji misle svojom glavom.

Lečić je učesnicima, među kojima su simpatizeri i članovi DS, Nove stranke, Narodnog pokreta Srbije, Zajedno za Srbiju, sindikata "Sloga", pročitao pismo naslovljeno "Tati", uz ironično objašnjenje da su oni ta "bezobrazna, nezahvalna deca, koja nisu zahvalna kako tata vodi porodicu".

Oni, međutim, kako je rekao Lečić, nisu deca, već odrasli ljudi, misle svojom glavom i nemaju straha.

"Niko nema pravo da bolje tumači nas život od nas samih, jer najbolje znamo kakav je", naveo je Lečić, "čitajući" pismo.

"Nije ovo tvoja država, već svih nas koji u noj živimo. Nisi tata, već jedan od nas, nisi na vlasti zarad sebe, već nas predstavljaš, mediji ne postoje zbog tebe, a ni policija. Tata, nisi ti jedini odgovoran za svoju porodicu. Vođa je veliki ako ume da delegira svoju porodicu", "čitao" je Lečić i poručio premijeru da "ako sam ne poradi na tome, moraćemo mi, a to upravo činimo".

Ovo je demokratsko društvo, a ko se plaši demokrata nije demokrata, naglasio je on. Učesnici skupa nose parole "Mali pali", "Firmu imaš, ličnu kartu nemaš", kao i karikature sa likom premijera Aleksandra Vučića uz poruku "Gotov si".

Osim demokrata, na mitingu su i bivši funkcioneri DS - lider Zajedno za Srbiju Dušan Petrović i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

"Ovde sam danas da bismo napravili mali dogovor između različitih stranka, koji je mali korak ka velikom dogovoru sa građanima Srbije, dogovoru da Srbija mora da bude slobodna zemlje i da bez prave slobode nema dobrog života", rekao je Petrović.

Živković je rekao da je "na Trgu slobode ponovo srpska elita i poštena Srbija", koji predstavljaju novu energiju.

"Toga se Vučić najviše plaši", rekao je Živković.

On je naveo da premijer Srbije "već tri godine igra ruski rulet, ali sa glavama građana" i pozvao ga na odgovornost zbog pada helikoptera, novog odliva mozgova i stradalih u majskim poplavama.

Ulice od Terazija do Trga Republike su zatvorene za saobraćaj.

Nakon mitinga, kako je najavljeno, planirana je protestna šetnja koja će ići Kolarčevom, Terazijama, Trg Nikole Pašića, Kneza Miloša i završiće se ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj gde će okupljeni građani ostaviti poruke Vladi Srbije.

Foto: Tanjug

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.