Nema opasnosti od izlivanja reka

Izvor: RTS, 22.Sep.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti od izlivanja reka

U celoj zemlji na snazi je narandžasti stepen upozorenja zbog veće količine padavina. Meteorolog Goran Mihajlović kaže za RTS da nema razloga za brigu da će se reke izliti, iako su vodostaji visoki. Najmanja verovatnoća za obilne padavine ovih dana je na istoku Srbije, koji se oporavlja od poplava.

Reke Kolubara, Ljig, Ub, Tamnava i vodotoci na gornjem toku Zapadne Morave biće do srede u porastu zbog najavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kiše. Dostići će upozoravajući nivo, ali se izlivanja ne očekuju.

Hidrološki sektor je, s obzirom na to da su za danas najavljene padavine koje mogu iznositi i 30 litara kiše za 12 sati, izdao odgovarajuća upozorenje, navodi meteorolog Goran Mihajlović.

Šef Odseka za ranu najavu i upozorenja u RHMZ-u ističe da je ovoj situaciji najmanja verovatnoća za padavine na istoku Srbije, gde je prethodnih dana bilo velikih problema zbog obilnih padavina.

Govoreći o vodostajima, gostujući u Dnevniku RTS-a Mihajlović je rekao da nema straha da će se reke izliti, ali da treba biti oprezan pošto su padavine ovih dana u slivu Save uslovile visok vodostaj.

"RHMZ prati situaciju i upozorenja će biti blagovremeno izdata", ističe Mihajlović.

Dunav će jedino kod Novog Sada biti iznad granice redovne odbrane od poplava. Nova izlivanja reka u nedavno poplavljenim područjima se ne očekuju.

Prema njegovim rečima, bujični vodotokovi na istoku Srbije nisu bili u sistemu odbrane, pa je zbog toga došlo do izlivanja.

Mihajlović najavljuje da će biti miholjskog leta u prvoj dekadi oktobra, odnosno između 1. i 10. oktobra.

Marić: Opasnost od bujičnih poplava

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, rekao je da ne isključuje mogućnost bujičnih poplava, do kojih može da dođe usled velike količine padavina.

"Zato su svi timovi Sektora za vanredne sitaucije u pripravnosti, spremni da brzo reaguju i da budu na licu mesta za sat, ako dođe do nepredviđenih situacija", rekao je Marić Tanjugu.

Marić je istakao da se, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ne očekuju veći problemi.

"Ipak, količina padavina je nešto što je prilično relativno, mi se rukovodimo upozorenjima RHMZ, ali sećate se da je za Kladovo prognozirana količina bila 20 do 30 litara, a palo je oko 200 litara", naglasio je Marić.

Naveo je da su potencijalno najkritičnija mesta za bujične poplave u istočnoj Srbiji sliv reke Mlave i donji sliv reke Pek, u Banatu reka Nera, a u zapadnoj Srbiji sliv Zapadne Morave i reke Kolubare.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.