Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem mogućem nivou

Izvor: N1 televizija, 21.Nov.2016, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem mogućem nivou

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske u Nišu konstatovano da su odnosi dve države u političkom smislu na najvišem mogućem nivou i da će se oni i dalje unapređivati u gotovo svim oblastima.

Vučić kaže da je sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom razgovorao o unapređenju ekonomske saradnje i privlačenju investitora u obe države.

"Odnosi Srbije i Mađarske su možda na najvišem istorijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nivou, a ekonomski odnosi mogu da budu bolji", rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da je tema razgovora bila saradnja u obasti turizma kao i razmena iskustava u privatizaciji banja u Srbiji objasnivši da je za Srbiju značajno iskustva Mađarske u toj oblasti.

On je rekao da Srbija želi da privuče mađarske investitore, ne samo u Vojvodinu već i na područje cele države, dodavši da je zato značajno današnje otvaranje filijale mađarske OTP banke u Nišu.

Vučić je naveo i da je Mađarska zainteresovana da privuče srpske investitore u svoju zemlju.

Kako je istakao, za Srbiju su važni zajednički infrastrukturni projekti sa Mađarskom, a to nije samo pruga Beograd-Budimpešta, već i pruga Segedin-Baja-Subotica, kao i izgradnja autoputeva kroz Srbiju, koji Mađarsku povezuju sa Bugarskom, Turskom, Makedonijom, Grčkom, Abanijom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 1,1 milijarda evra, što je za oko 50 miliona evra više nego u 2014. odnosno 4,9 odsto.

U prvih osam meseci 2016. godine trgovinska razmena dve zemlje povećana je za pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ukupan robni izvoz iz Srbije u Mađarsku u 2015. iznosio je 320,9 miliona evra, što je 2,7 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Orban: Stabilnost Srbije važna za celu Evropu

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je da je stabilnost u Srbiji od interesa za Mađarsku, Centralnu Evropu i celu Evropu.

Posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, Orban je naveo da će Mađarska podržati sve korake u borbi protiv terorizma i stvaranja bezbednog okruženja.

Orban je kazao i da je Mađarska otvorena za sve državljane Srbije, ali da neće prihvatati diktat Brisela kada je reč o migrantima.

Govoreći o investicijama, Orban je rekao da Srbija ima velike mogućnosti koje pruža investitorima.

On je rekao da su mađarski investitori zainteresovani za ulaganja u Srbiji.

"Volelo bih kada bi ravnoteža karakterisala međusobne odnose i kada bi i srpski investirali u Mađarskoj", kazao je Orban.

Obilazak kraka Koridora 10

Premijeri Srbije i Mađarske obišli su deonicu autoputa u izgradnji na istočnom kraku Koridora 10, od Niša prema Bugarskoj. Oni su obišli deonicu Prosek-Bancarevo dužine 9,4 kilometra, koju gradi konzorcijum firmi Aktor i Terna.

Premijer Srbije upoznao je mađarskog kolegu sa radovima na svim značajnijim putnim pravcima u Srbiji.

Dvojica premijera nisu davali izjave, a prema planu, oni će u Nišu održati zajedničku konferenciju za novinare u podne, nakon zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Delegacija Vlade Mađarske, predvođena Orbanom u Niš je stigla juče, a na tamošnjem aerodromu ih je dočekao srpski premijer.

Zajednička sednica srpske i mađarske vlade najavljena je prilikom Orbanove posete Beogradu 5. septembra. Glavna tema razgovora mađarskog i srpskog premijera tada je bila migrantska kriza, a Orban je rekao da je Mađarskoj u interesu da pomogne Srbiji da ni jedna jedina osoba ilegalno ne uđe na njenu teritoriju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vučić mađarskim investitorima - nudimo najbolje uslove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio danas mađarskim investitorima da će ima Vlada Srbije obezbediti najbolje uslove koje mogu da dobiju bilo gde u svetu..."Politički odnosi. kao preduslov dobre ekonomske saradnje Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji. To otvaranja mogućnosti pune saradnje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.