Srpske tužbe kosovskim sudovima

Izvor: B92, 02.Jul.2013, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske tužbe kosovskim sudovima

Priština -- Kosovski Srbi od danas neće moći da podnose tužbe srpskim sudovima, koji su do sada na Kosovu funkcionisali bez ikakvih problema, piše prištinski Press tribuna.

Beograd je na osnovu Briselskog sporazuma doneo odluku da srpski sudovi na severu danas prekinu da primaju nove predmete, navodi list, uz ocenu zamenice premijera Edite Tahitri da je to dobar početak za raspuštanje paralelnih srpskih sudova.

Srbi koji žive na Kosovu od danas neće moći više da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuju da će njihove tužbe nekada biti razmatrane u srpskim sudovima na Kosovu, dodaje prištinski list.

Tahiri je juče za Tribunu potvrdila da ju je delegacija Srbije u Briselu obavestila o toj važnoj odluci.

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je da srpski sudovi na Kosovu i Metohiji nastavljaju sa radom i prijemom predmeta.

Bigović je u telefonskoj izjavi Tanjugu rekao da srpski sudovi na Kosovu rade kao i do sada jer u Briselu još nije postignut sporazum o pravosudju.

On je ovo kazao komentarišući pisanje pojedinih prištinskih medija koji tvrde da od danas Srbi na Kosovu neće moći da podnose tužbe srpskim sudovima na Kosovu.

Bigović je naglasio da poseban režim od 15. jula važi samo kada je u pitanju prijem predmeta koji se odnose na teška krivična dela.

To znači, objasnio je Bigović, da će sudovi nastaviti sa prijemom i evidentiranjem i tih predmeta ali da će se na njima raditi nakon i ako budu formirani novi sudovi na Kosovu.

Bigović se nalazi u Briselu gde se ovih dana uz posredovanje predstavnika EU razgovara izmedju ostalog i o pravosudju na severu Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tahiri: Napravljen dobar korak na gašenju srpskih sudova

Izvor: Blic, 02.Jul.2013

Priština - Kosovski Srbi od danas neće moći da podnose tužbe srpskim sudovima, koji su do sada na Kosovu funkcionisali bez ikakvih problema, piše prištinski dnevnik Press tribuna...Beograd je na osnovu Briselskog sporazuma doneo odluku da srpski sudovi na severu danas prekinu da primaju nove predmete,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.