Posmatrači Saveta Evrope i OEBS-a na izborima u Srbiji

Izvor: Blic, 27.Apr.2012, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmatrači Saveta Evrope i OEBS-a na izborima u Srbiji

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), kao i delegacija Parlamentarne skupštine OEBS-a i Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) pratiće izbore u Srbiji 6. maja, najavljeno je u Strazburu. Delegacija Kongresa obići će nekoliko mesta u Srbiji, među kojima su Niš, Preševo, Vranje, Novi Pazar, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Subotica i Kanjiža

Delegacija PS SE, predvođena Žan Šarl Gardetom, koju čini 21 član, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boraviće u Srbiji od 4. do 7. maja kako bi pratila izbore zajedno sa kolegama iz OEBS-a, saopštio je Savet Evrope.

Zajednička konferencija za štampu posvećena izborima planirana je za 7. maj. Pored toga, lokalne izbore u Srbiji pratiće delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, navedeno je u najavi.

Delegacija Kongresa saopštila je danas da 3. i 4. maja planira da održi brifing u Beogradu, posebno s predstavnicima Republičke izborne komisije, članovima Stalne konferencije gradova i opština, kao i predstavnicima civilnog društva, nevladinih organizacija, medija i međunarodnih organizacija uključujući OEBS i ODHIR.

Zatraženi su i sastanci s predstavnicima Ministarstva za lokalnu samoupravu, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i sastanak s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, a i sa ostalim kandidatima za mesto gradonačelnika glavnog grada.

Delegacija Kongresa obići će nekoliko mesta u Srbiji, među kojima su Niš, Preševo, Vranje, Novi Pazar, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Subotica i Kanjiža gde će se sastati sa izabranim predstavnicima i kandidatima na izborima, a nadgledaće izbore 6. maja.

Na čelu delegacije je Britanac Najdžel Mermejgin, a u njoj su još dva člana Komiteta za regione EU, što je deo sporazuma o saradnji između te dve institucije.

Sredinom aprila, navedeno je u saopštenju, jedna predizborna misija boravila je u Srbiji gde je procenila političku situaciju, obavljanje predizborne kampanje i pripreme za glasanje, uoči izbora.

Delegacija Kongresa će svoje preliminarne zaključke saopštiti medijima 7. maja u Beogradu.

Članovi delegacije su Marija Teresa Arsinijega Arojo (Španija), Gaje Doganoglu (Turska), Anri Feral (Francuska), Đerdž Ileš (Mađarska), Jurij Landberg (Estonija), Najdžel Mermejgin (Britanija), šef deletagacije/izveštači Valentina Rosi (San Marino), Hanes Veninger (Austrija), Urs Vitrih-Peloli (Švajcarska), ispred Komiteta regiona EU Uno Silberg (Estonija), Vaino Halikmagi (Estonija), iz sekretarijata Kongresa Renate Zikmung - šef Odseka za komunikacije i nadgledanje izbora, Jane Duton-Erli - pomoćnik Posmatračke misije Kongresa za nadgledanje izbora.

Pogledajte još vesti iz Blicovog specijala "Izbori 2012"
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.