Pantić: Ponudili smo kompromis Kforu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2011, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić: Ponudili smo kompromis Kforu

KOSOVSKA MITROVICA -

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je danas da su predstavnici Srba sa severa Kosova ponudili Kforu kompromis, odnosno da se konvojima te vojne misiji omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.

"Naš je predlog da se Kforu omogući periodično da konvoji prolaze kroz opštine na severu, ali da to ne znači da imaju potpunu slobodu kretanja", rekao je Pantić novinarima i naveo da sada ni Srbi nemaju slobodu kretanja preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << administrativnih prelaza ka centralnoj Srbiji.

U iščekivanju prolaska vozila Kfora ka administrativnim prelazima Srbi sa severa Kosova od jutros su se okupili u velikom broju na barikadama u Zupču, Leposaviću, Rudaru i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

U severnoj Mitrovici okupilo se oko 2.000 ljudi.

"Građani će svojim telima braniti svoja ognjišta i svoje domove i jedino su spremni da kompromisom i dogovorom rešavaju sve nesporazume", rekao je Pantić.

Dodao je da je jutros dobio poziv iz komande Kfora i informaciju da će danas pokušati da provezu dva konvoja kroz Kosovsku Mitrovicu gde će u jednom biti hrana i oprema, a u drugom mehanizacija koja treba da obezbedi bolje uslove vojnicima u bazi na Jarinju.

Pantić im je kazao da ne zna kakav će da bude odgovor naroda, ali da je uveren da će građani biti mirni, da neće koristiti nasilje, ali ni dozvoliti da se nasilje primeni nad njima.

Najavljeno je da će Srbe na barikadama danas obići i zamenik predsednika Republike Srpske Emil Vlajki.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, koji je na barikadi u Rudaru, rekao je novinarima da narod od Kfora očekuje da "albanske carinike i pogranične policajce vrate odakle ih je i doveo, a da će potom narod u mirnoj atmosferi ukloniti barikade".

U 14 sati čelnici četiri opštine razgovaraće sa predstavnicima Kfora i preneti im stavove predstavnika naroda.

Trivan: Na putu smo rešenja za sever Kosova

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan izjavila je danas da je državni vrh Srbije "na putu da nađe rešenje" za probleme na severu Kosova.

"Činjenica je da barikade nisu uklonjene i da Kfor pomera rok. To pokazuje da državni vrh radi svoj posao odnosno pregovara sa Briselom, Vašingtonom i NATO. Činimo sve i na putu smo da nađemo rešenje za barikade", rekla je Trivan za Radioteleviziju Pink.

Ona je navela da predstavnici vlasti u Srbiji problem severa Kosova rešavaju "tako što su strpljivi i ne ulaze u nacionalnu histeriju", što su, kako je kazala, pokušale neke stranke.

Trivan je istakla i da je vladajuća većina stabilna, kao i da će izbori u Srbiji biti održani kad im je vreme, odnosno na proleće sledeće godine.

"Pravi je trenutak da se vidi šta se još može uraditi u Srbiji, a ne koji će nam slogan biti na izborima. Bitno je da do održavanja izbora sve radi normalno", rekla je potpredsednica DS-a.

Prema njenim rečima, normalno da u vladajućoj koaliciji koju čini više stranaka ne vlada jednoumlje i da se različitim predlozima ta koalicija bori za "najbolju ideju".

Trivan je rekla i da rebalans budžeta, koji je na dnevnom redu u Skupštini Srbiji, sadrži povećanje plate zaposlenih u javnom sektoru.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi: Kfor može da prolazi s vremena na vreme

Izvor: Mondo, 18.Okt.2011

Predstavnici Srba sa severa Kosova ponudili Kforu kompromis - da se konvojima te vojne misije omogući "periodičan prolazak" putevima na severu. Danas ističe rok koji je Kfor dao za uklanjanje barikada.

Nastavak na Mondo...

PANTIĆ: SRBI KFORU PONUDILI KOMPROMIS

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predstavnici Srba sa severa Kosova ponudili Kforu kompromis, odnosno da se konvojima te vojne misiji omogući "periodičan prolazak" putevima na severu..."Naš je predlog da se Kforu omogući periodično da konvoji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.