OEBS: Bezbednost povratnicima na KiM mora biti zagarantovana

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Bezbednost povratnicima na KiM mora biti zagarantovana

Zamenik šefa Misije OEBS na Kosovu Edvard Džozef pozvao je danas vlasti da ulože "dodatne napore u cilju garantovanja bezbednosti povratnicima u selu Babljak i širom Kosova".

On je, kako se navodi u saopštenju OEBS, istakao zabrinutost zbog nedavne bujice provala i krađa na lokacijama povratka u selu Babljak u opštini Uroševac.

Samo tokom poslednje nedelje, prijavljeno je da su opljačkana četiri imanja i da je lokalno pravoslavno groblje oštećeno u požaru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U još deset imanja je provaljeno i ona su opljačkana tokom avgusta i septembra.

"Takvi incidenti stvaraju osećaj nesigurnosti i ugroženosti u okviru te male povratničke zajednice. Situacije kao što je ona u selu Babljak imaju negativan uticaj na sveobuhvatan proces povratka na Kosovo", rekao je Džozef.

"Iako Misija nije preduzela nikakve radnje do danas, pozivam vlasti da ulože dodatne napore u cilju garantovanja bezbednosti povratnicima u ovom selu i širom Kosova. Potrebno je posebno usredsrediti pažnju na zaštitu imovine, stambenih objekata i poljoprivrednog zemljišta. Dobar prvi korak bio bi da se dopre do pogođenih zajednica i da se javno osude svi ti incidenti", istakao je Džozef.

On je naveo da iako su prethodni incidenti u Babljaku bili usmereni ka imovini koja nije nedavno korišćena, poslednje provale i krađe bile su usmerene ka kućama u kojima niko nije boravio samo nekoliko dana.

To je, prema njegovim rečima, podstaklo strah u zajednici povratnika, da sledeće na meti mogu da budu naseljene kuće, stvarajući time još veće pretnje po njihovu ličnu bezbednost.

Slični incidenti javljaju se i na mnogim drugim povratničkim lokacijama i pozivaju na širi odgovor odgovornih institucija.

Povezane vesti: Lamers: NATO treba da ostane na Kosovu Bajatović: Nema razloga za sednicu o incidentu na Jarinju Bogdanović: Srbi sa severa Kosova nisu pod uticajem kriminalaca Drevs: Kfor ne isključuje nasilno uklanjanje barikada na severu Dačić: Pohapsiti sve kriminalce na severu Kosova
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BEZBEDNOST ZA POVRATNIKE U BABLJAKU

Izvor: Kurir, 08.Okt.2011

PRIŠTINA - Zamenik šefa Misije Oebsa na Kosovu Edvard Džozef pozvao je vlasti da ulože dodatne napore u cilju garantovanja bezbednosti povratnicima u selu Babljak u opštini Uroševac...Džozef je u pisanoj izjavi, koju prenosi KiM radio, istakao zabrinutost zbog nedavne bujice provala i krađa na...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.