Merkelova: Srbija treba da se ugleda na Hrvatsku

Izvor: Blic, 22.Avg.2011, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Srbija treba da se ugleda na Hrvatsku

ZAGREB - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu da sve zemlje jugoistočne Evrope mogu da postanu članice EU ukoliko ispune preduslove za to i istakla da je za Srbiju jedan od uslova da uredi odnose sa Kosovom.

Posle sastanka sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, Merkel je na

konferenciji za novinare rekla da u Beograd odlazi sa porukom da Srbija treba da se ugleda na Hrvatsku koja je ispunila sve uslove za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU.

"Mi želimo da napredujete, da se razvijate, da sarađujete", dodala je nemačka kancelarka, istakavši da odnose Srbije i Kosova kao i uslove života treba normalizovati.

"Ne možemo mi imati u EU zemlje koje, kad jedan dođe za sto drugi se diže i odlazi, to je nemoguće", ocenila je ona.

Merkelova je takođe istakla da je Nemačka uverena da na Zapadnom Balkanu može biti mira samo uz evropsku perspektivu.

Kosovo je realnost

Povodom skorog odlaska u posetu Prištini, premijerka Kosor kazala je da je "Kosovo realnost" i izrazila uverenje da su toga svesne i srpske vlasti u Beogradu. Cilj te posete, kako je rekla, jeste pre svega jačanje privredne saradnje.

Kosorova je ponovila da Hrvatska podržava ulazak Srbije i svih država jugoistočne Evrope u EU.

Nemačka kancelarka pohvalila je reforme koje su sprovedene u Hrvatskoj i ocenila da je završetkom pregovora s EU ta država postigla "ogroman ospeh". Posebno je istakla borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Taj put se mora nastaviti, jer su pravna sigurnost i transparentnost veoma važni i za razvoj ekonomskih odnosa Hrvatske i Nemačke", naglasila je Merkel ocenivši da je "kurs kojim ide Hrvatska iznad svega dobar".

Ona je naglasila da Nemačka ima kontinuirani interes za dobre odnose i privrednu saradnju sa Hrvatskom.

Investicije

Hrvatska premijerka rekla je da je sa Angelom Merkel razgovarala o mogućim investicijama u energentici i insfrastrukturi, ocenivši da je saradnja dobra i da ima prostora za nove investicije iz Nemačke.

Kosorova je zahvalila kancelarki i nemačkoj vladi na, kako je rekla, kontinuiranoj podršci od osamostaljenja do evropskih integracija. Ona je dodala da je broj turista iz Nemačke u odnosu na prošlu godinu povećan 14 odsto.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović takođe je razgovarao sa Merkelovom, a glavne teme bile su privredna saradnja, reforme i kako Hrvatska može da pomogne napredak zemalja u regionu na putu ka EU.

Merkel je ponovila da zemlje regiona na Hrvatsku mogu da gledaju kao uzor, posebno pohvalivši Josipovićev angažman na pomaganju državama u regionu.

U Zagrebu se ističe da je ovo tek druga poseta nekog nemačkog kancelara Hrvatskoj, iako dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa. Pre Merkelove, Zagreb je 2003. službeno posetio Gerhard Šreder.

Josipović: Merkelova velika prijateljica Hrvatske

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da je nemačka kancelarka Angela Merkel velika prijateljica Hrvatske, koja dolazi u trenutku hrvatskog nastojanja da se više ekonomski integriše u Evropu.

"Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja može da bude pokretač i primer za ostale zemlje u jugoistočnoj Evropi", izjavio je Josipović novinarima uoči posete Merkelove Zagrebu, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Povezane vesti: Prognani Srbi iz Hrvatske uputiće otvoreno pismo Merkelovoj Đelić: Reći ćemo Merkelovoj da nismo spremni na ucene Merkelova od Tadića na poklon dobija zlatovez Merkelova: Dužnička kriza neće uticati na evrointegracije Dačić: Očekujem da poseta Merkelove protekne u pozitivnoj atmosferi
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Srbija može u EU, ali da uredi odnose sa Kosovom

Izvor: Studio B, 22.Avg.2011

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Zagrebu da sve zemlje jugoistočne Evrope mogu da postanu članice EU ukoliko ispune preduslove za to i istakla da je za Srbiju jedan od uslova da uredi odnose sa Kosovom...Posle sastanka sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, Merkel je na konferenciji...

Nastavak na Studio B...

MERKEL: SRBIJA MOŽE U EU, ALI KAD UREDI ODNOSE SA KOSOVOM!

Izvor: Kurir, 22.Avg.2011

ZAGREB - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu da sve zemlje jugoistočne Evrope mogu da postanu članice EU ukoliko ispune preduslove za to i istakla da je za Srbiju jedan od uslova da uredi odnose sa Kosovom...Posle sastanka sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor, Merkel je...

Nastavak na Kurir...

Šta je Merkel poručila Beogradu iz Zagreba

Izvor: Mondo, 23.Avg.2011, 00:12

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Zagrebu da sve zemlje jugoistočne Evrope mogu da postanu članice EU ukoliko ispune preduslove za to.

Nastavak na Mondo...

Merkel donosi poruku da je pitanje Kosova uslov za članstvo u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2011

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u ponedeljak uveče doputovala u Beograd, sastaće se danas sa najvišim državnim zvaničnicama. Pred dolazak ona je poručila da je uređenje odnosa sa Kosovom uslov za ulazak Srbije u EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Merkel: Posle Gadafija nasilje u Libiji mora da prestane

Izvor: Blic, 23.Avg.2011

Svet mora da pomogne da se situacija u Libiji stabilizuje posle pada režima Muamera Gadafija i da spreči dalje krvoproliće u toj zemlji, izjavila je sinoć nemačka kancelarka Angela Merkel...Ona je tokom posete Zagrebu rekla i da bi Gadafijev novac trebalo upotrebiti za finansiranje razvoja demokratije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.