LSV traži hitnu izmenu zakona o zemljištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2016, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV traži hitnu izmenu zakona o zemljištu

Funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Zrenjaninu Branislav Knežević izjavio je danas da ta stranka traži hitnu izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i drugih zakonskih akata, kao i donošenje novog zakona sa posebnim uslovima za promet poljoprivrednog zemljišta.

Knežević je novinarima kazao da se već pokazuje da primena Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu donosi velike probleme domaćim poljoprivrednicima i poljoprivredi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je naveo da će smanjenje subvencija za tri puta imati katastrofalne posledice po ratarske proizvođače, ali i celokupnu domaću poljoprivredu.

"Na ovaj način se poljoprivrednici dovode u ponižavajući položaj i ja ne znam kako će skrpiti kraj sa krajem, a posebno me iznenađuje ovakva mera Vlade i Ministarstva za poljoprivredu jer se zna da jedino na poljoprivredi pravimo suficit u izvozu", istakao je Knežević.

Prema njegovim rečima, procena je da ni izvoz neće biti moguć.

"Upozoravali smo na štetnost odredbe u zakonu o davanju 30 odsto zemljišta u zakup isključivo pravnim licima, a sada treba dodati i to da iako nema jasnih pravila za odabir investitora, neke lokalne samouprave već traže 'poželjne zakupce'", rekao je funkcioner zrenjaninske LSV.

On je dodao da je paorima izmenama zakona uskraćeno pravo žalbe.

"Do sada su paori koji su učestvovali u javnim nadmetanjima za zemlju mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup. Međutim, usvojenim izmenama zakona, doslovno je ukinuta mogućnost žalbe tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojoj je takva mogućnost izbrisana", objasnio je Knežević.

On je rekao i da je potrebno hitno reagovati jer 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište, na teritoriji Srbije, pod istim uslovima kao i srpski državljani.

"U našem zakonodavstvu nema ograničenja u prometu poljoprivrednog zemljišta pa će stranci moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini bez ikakvih prepreka, a budući da je cena zemljišta u EU mnogo veća nego kod nas, dolazimo u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših poljoprivrednika, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva", dodao je Knežević.

On je istakao i da LSV nastavlja prikupljanje 100 hiljada potpisa za raspisivanje referenduma i zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LSV: Poljoprivrednici u ponižavajućem položaju

Izvor: Kurir, 09.Feb.2016

Član Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Knežević izjavio je danas u Zrenjaninu da ta stranka nastavlja prikupljanje 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma i zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta...Knežević je na konferenciji za novinare istakao da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.