Dogovor o regionalnom predstavljanju ne odnosi se na EP

Izvor: Politika, 29.Mar.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o regionalnom predstavljanju ne odnosi se na EP

Evropski parlament je odbio predlog grupe poslanika da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je juče za „Politiku” da je jasno da se dogovor iz Brisela o regionalnom predstavljanju Kosova ne primenjuje na Evropski parlament (EP). To je institucija EU u kojoj ogromnu većinu čine poslanici zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i kao takve one imaju svoja pravila koja ustanovljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svojim odlukama.

EP je odbio juče predlog grupe poslanika da se Kosovo u dokumentima ovog tela pominje sa fusnotom.

„Sporazum koji je postignut odnosi se na regionalne organizacije, a za nas je najvažnije da se sva dokumentacija u EU, što se odnosi na Savet EU i Evropsku komisiju, od dogovora u Briselu piše na način kako je dogovorom predviđeno, dakle sa zvezdicom i fusnotom”, rekao je Stefanović.

On je objasnio da se u slučajevima kada učestvuju države zapadnog Balkana i EU, ili neformalnih skupova, koje organizuje neka članica EU sa zapadnim Balkanom, takođe primenjuje dogovorena formula iz Brisela.

Na pitanje da li ima pomaka u rešavanju nesporazuma, koji su nastali proteklog meseca u vezi sa tumačenjem dogovorenog sporazuma, zbog čega su tri regionalna skupa delegacije Beograda i Prištine napuštale, Stefanović je odgovorio da nema pomaka i da „Srbija sada zajedno sa evropskim državama namerava da utiče na Brisel da da pojašnjenje regionalnim organizacijama šta je stvarno dogovoreno”.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 30. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

B. Mitrinović

objavljeno: 30.03.2012
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.