U Kini nađeni tragovi piva od pre 5.000 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kini nađeni tragovi piva od pre 5.000 godina

Arheolozi su u Kini našli tragove usavršenog piva od pre oko 5.000 godina, napravljenog fermentacijom plodova raznih biljaka, među kojima i ječma.

Američka Akademija nauka saopštila je da su arheolozi identifikovali ječam u tragovima piva nađenim u Miđaji, na severoistoku Kine, i istakla da je to najstariji fosil ječma, biljke koja potiče iz Evrope.

"Otkriće ukazuje da se ječam veoma dugo koristio za proizvodnju piva, pre no što je postao usev", izjavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su arheolozi Djidjing Vang i Li Liju sa Univerztiteta Stanford u Kaliforniji.

Arheolozi su našli ostatke posuda koje su služile za pravljenje piva. Pored ječma, u fermentaciji su korišćeni šećer i skrob što ukazuje da su Kinezi usavršili pravljenje piva, dodali su istraživači.

Po njihovim rečima, sličan recept za pivo su koristili stari Egipćani, Persijanci i Jermeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.