Sarajevska pivara uvrštena na Kotaciju SASE

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Avg.2016, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevska pivara uvrštena na Kotaciju SASE

SARAJEVO - Sarajevska berza primila je društvo Sarajevska pivara d.d. Sarajevo u prestižni segment tržišta Kotaciju kompanija, izvještava Indikator.ba.

Sarajevska pivara će se na ovaj način pridružiti Bosnalijeku koji je u posljednje vrijeme bio jedina tzv. blue-chip kompanija na Sarajevskoj berzi.

U prethodnom periodu na prestižnom tržišnom segmentu bili su listirani još i Sarajevo-osiguranje i Klas, ali su se povukli.

Da bi jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kompanija bila primljena na Kotaciju mora ispunjavati pored opštih i određene posebne uvjete, a nakon što bude uvrštena na Kotaciju, mora javnost redovno obavještavati o svim događajima koji utiču na njeno poslovanje.

Kompanije na kotaciji obavezne su Berzi dostavljati kvartalne, polugodišnje i godišnje finansijske izvještaje, kao i cjelovite izvještaje vanjskog revizora. Njihovo poslovanje treba da bude što transparentnije, kako bi potencijalni investitor mogao procijeniti da li ulaganje u ovog emitenta obećava povećani povrat uloženih sredstava.

- Kotiranje na Berzi nije samo prestiž, nego uključuje i mnoge druge pogodnosti za emitenta. Ukoliko je poslovanje emitenta transparetno i uspješno, ukoliko investitori imaju povjerenje u menadžment tog društva, emitent može kroz emisiju novih dionica finansirati svoje projekte, navodi Sarajevska berza u svojim pojašnjenjima berzanskog segmenta Kotacije.

Upravo, Sarajevska pivara odlučila se na javnu ponudu dionica investitorima. U periodu od 20. septembra do 20. oktobra 2016. godine planirani su upis i uplata 652.174 redovne (obične) dionice nominalne vrijedrnosti 23 KM po jednoj dionici, a što će u strukturi kapitala činiti 23,65 posto.

Time će se kapital kompanije, u slučaju uspjeha javne ponude, povećati za 15 miliona KM.

Na kotaciju Sarajevske berze uvršteno je 2.105.902 redovnih dionica (oznaka: SRPVRK1) Sarajevske pivare, a početak trgovanja prema pravilima Kotacije je 15. 08. 2016. godine.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.