Za penzije utrošeno 578,5 mlrd RSD

Izvor: B92, 27.Maj.2014, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za penzije utrošeno 578,5 mlrd RSD

Beograd -- Tokom prošle godine za isplatu penzija i naknada utrošeno je 578,5 milijardi dinara, rečeno je na sednici Upravnog odbora PIO.

Prema rečima finansijskog direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Ivana Mimića, obavljena je redovna isplata penzija i naknada za svih 1,72 miliona korisnika i za te namene tokom 2013. godine utrošeno je 578,5 milijardi dinara.

Prirast novog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broja penzionera u odnosu na 2012. godinu bio je 1,1 odsto, novih penzionera koji su prvi put ostvarili pravo u 2013. je 107.162, ali je oko 75.000 penzionera preminulo. Tokom godine bila su dva usklađivanja penzija, u aprilu dva odsto i u oktobru 0,5 odsto, navode iz Fonda PIO u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Fond je, pored redovnih poslova, realizovao i isplatu četiri rate novčane pomoći Vlade Srbije, kao i četiri rate pomoći koju daje Grad Beograd korisnicima koji imaju prebivalište na teritoriji grada.

U toku 2013. godine bilo je 561.958 zahteva za ostvarivanje nekog od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, od čega je rešeno 94 odsto, a od toga 90 odsto u zakonskom roku do dva meseca, saopšteno je na sednici UO.

Tokom godine realizovano je preko 110.000 veštačenja za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, tuđu negu i pomoć, telesno ošstećenje, kao i uslužna veštačenja za potrebe centara za socijalni rad i nacionalnu službu za zapošljavanje.

Na današnjoj sednici Upravnog odbora razmatran je i usvojen Izveštaj o radu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2013. godinu, Izveštaj o finansijskom poslovanju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2013. godinu, Izveštaj o realizaciji Plana javnih nabavki Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za prvi kvartal 2014. godine.

Takođe je usvojen i Predlog odluke o pokretanju postupka davanja nepokretnosti u zakup posebnom pogodbom poslovnog prostora u Aleksincu, u naselju ''Aleksinački rudnici', Predlog odluke o pokretanju postupka davanja nepokretnosti u zakup neposrednom pogodbom, poslovnog prostora u TC ''Piramida'', na Novom Beogradu( Jurija Gagarina 153 u prizemlju) koji se izdaje Pireus banci.

Unija poslodavaca Srbije, odnosno njeni predstavnici u UO Fonda PIO glasali su protiv usvajanja Pravilnika o raspolaganju nepokretnostima na prosloj sednici UO.

Kako tvrde, to je "otvoreni uvod u korupciju, budući da izdavanje imovine zavisi od dogovora direktorke Fonda PIO, a UO treba o tome da glasa bez ikakvog uvida u svaki pojedinacni slucaj".

Unija poslodavaca ukazuje da bi trebalo da se obrazuje komisija i raspiše javni konkurs budući da je reč o desetinama hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora koji će se izdavati ili mozda i prodavati na ovaj nacin.

U fondu PIO kažu da su te dve tačke stavljene na dnevni red i razmatrane danas na Upravnom odboru po zahtevu stručne službe i takav postupak je regulisan Pravilnikom o raspolaganju nepokretnostima Fonda, što znači da nemaju veze ni sa jednom asocijacijom u Upravnom odboru, odnosno niti sa sindikatom niti sa Savezom penzionera.

"Po Pravilniku, koji je usvojio Upravni odbor Fonda, rukovodstvo Fonda mora da dobije saglasnost Upravnog odbora da bi pokrenuli postupak izdavanja u zakup slobodnog poslovnog prostora Fonda. Obe ove tačke dnevnog reda odnose se upravo na donošenje odluka o pokretanju postupka", navode iz Fonda PIO u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Dalje aktivnosti na izboru najbolje ponude, u skladu sa Pravilnikom i po tržišnim uslovima, tek će biti preduzete, a o svim aktivnostima koje se budu preduzimale obavestićemo Upravni odbor, koji, po Pravilniku, donosi Odluku o davanju u zakup nepokretnosti, navode u Fondu.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko je radnika a koliko penzionera u Srbiji?

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2014, 13:32

U Srbiji ima 1.727.144 penzionera, a doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje plaća 2.410.000 osiguranika, rečeno je danas Beti u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.