Prazna kasa, nema penzija

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2015, 02:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prazna kasa, nema penzija

Fondovi u Srpskoj odavno su u problemima. Samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da premijeri oba entiteta u BiH traže povećanje akciza na gorivo kako bi popunili rupe u fondovima zdravstva, javnost je saznala i da Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Srpske diže kredit od blizu 100 miliona maraka (51,5 miliona evra).

Saglasnost na ovaj potez dala je Vlada Republike Srpske, ali o tome javnost nije obaveštena. Za sve se saznalo tek kada se odluka objavila u Službenom glasniku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Fond će podići 50 miliona maraka dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona maraka na godinu dana pravda se održavanjem likvidnosti i redovnim isplatama penzija.

U Fondu PIO rečeno je da su se na ogromno zaduženje morali odlučiti zbog sve manjih prihoda i zbog toga što poslodavci ne ispunjavaju svoje obaveze prema Fondu PIO. Zbog toga se desilo da u oktobru, prvi put posle nekoliko godina u Srpskoj, penzija za jedan mesec ne bude isplaćena u sledećem, pa je avgustovska penzija na račune legla tek u oktobru!

- Prvi put je došlo do prolongiranja isplate u roku dužem od mesec dana. Sa formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon i predviđa. Stoga je Fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita - potvrdio je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Već godinama traje rat između ovog fonda i poslodavaca u Srpskoj. Poslodavci duguju milionske iznose, a procenjuje se da je u pitanju više od 200 miliona evra. Ono što je zabrinjavajuće jeste da su u pitanju dugovi koji se gomilaju godinama.

Penzioneri ove vesti slušaju s nevericom, a Radovan Jovanović iz Banjaluke smatra da će se stanje dodatno pogoršati do kraja godine.

- Penzija koju primam ionako je minorna. Jedva 160 evra. Ovaj mesec je kasnila, pa se razočaranje dupliralo. Često pričam sa ostalim penzionerima. Ljudi su očajni. Razumem da se ovi zadužuju da bi nam nekako isplatili tu crkavicu, ali ne razumem zašto su dozvolili da do toga dođe. Nema tu države - razočaran je Jovanović.

U Udruženju penzionera kažu da je Vlada RS odgovorna jer se ne daje dovoljno za socijalne kategorije. Osim toga, ističu da penzije primaju i oni koji ih nisu zaradili. Tu misle na lažne invalidske penzije, kao i brojne primere da građani varaju Fond PIO tako što ne prijavljuju smrt korisnika penzije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.