Izvor: Danas, 04.Okt.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle penzije, mogu li vam oduzeti stan? - Mogu!

ODREĐENI USLOVI: Nekoliko sam godina kao mlad novinar bila izveštač iz ustavnih sudova Srbije i Jugoslavije. Kad su me iznenada profesionalno unapredili, umalo nisam presvisla od žalosti. To je bilo vreme demokratizacije društva posle Titove smrti i renesanse ustavnog sudstva i više pisama čitalaca od mene dobijao je samo kolega Kosta Kostantinović, koji je bio mag za penzijski sistem. Pošto smo sedeli u istoj prostoriji, njegova komunikacija sa penzionerima i penzijskim službama nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << mi bila samo profesionalni nauk, nego vrhunska zabava. Mada ne uvek, znao je da bude i nezgodan. Ustavni sudovi u našoj tadašnjoj zemlji, kako god da se ona u međuvremenu zvala, takođe su se sretali sa penzijskim pitanjima sa kojima se sreće naš sadašnji Ustavni sud, iz čega se mogu izvesti dva zaključka: prvo, ili su ta pitanja večna ili samo za njih još nije nađeno pravo rešenje.

Tada su ljudi imali još mnogo verovali u demokratske institucije, a i u moć novinara. Tako da su čitaoci hvalili mene , kad bi Ustavni sud doneo odluku njima po volji, i ribali me , sačuvaj bože, ako ne bi. Tako se sećam kako me je jedna čitateljka izribala zbog odluke Ustavnog suda o (ravnopravnom)penzionisanju žena - trebalo je da ih kritikujem , rekla je ona, jer ovako samo da, kao zapisničar, pribeleži njihovu odluku, pa to je mogla i ona.

Kao što je svima poznato Ustavni sud Srbije je odlučio da nije protivan Ustavu Srbije zakon kojim su PRIVREMENO umanjene penzije iznad iznosa od 25 000 dinara. Sud je priznao podnosiocima inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona da je osnovana tvrdnja da "penzije predstavljaju imovinu penzionera", ali, rekao je Sud, "iz Ustava ne proizilazi garancija penzijskog davanja u određenom iznosu jer je OGRANIČENJE IMOVINSKIH PRAVA U ODREĐENIM USLOVIMA (podvukla R-Ć)dozvoljeno i prema našem Ustavu i prema Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda". U našem Ustavu piše da "Pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne. Zakonom se može ograničiti način korišćenja imovine". Sad očekivali biste da vam je Sud, a onda i nezavisni pravnici, malo podrobnije obrazložio taj pojam "određeni uslovi", ali, koliko znam nije.

PRIVREMENA ZAPLENA STANA: Jedna moja prijateljica, stručnjak za penzije, istog časa kad je odluka Suda emitovana zapitala se ogorčeno: pa mogu li nam u određenim uslovima oduzeti i stan?

Penzioneri su najavili da će borbu nastaviti pred evropskim pravosudnim institucijama i ja ne bih htela da vas plašim, ali iz sveže da svežija ne može biti nemačke prakse - a mi smo navalili u nemačku Evropu, da vas podsetim - mogu se možda izvesti neki zaključci u pogledu budućih evropskih odluka. Mada se predmet kojim ću se poslužiti malo razlikuje od penzije, ali je isto neotuđiva imovina.

Suočene sa navalom izbeglica sa Bliskog istoka i problemima sa njihovim smeštajem, nemačke pokrajine su se dohvatile već POSTOJEĆIH zakona i počele da plene prazne privatne stanove kako bi nastale probleme rešile. Kako opširno izveštavaju nemački mediji, gradonačelnik grada Zalcgiter u Donjoj Saksoniji Frank Klingebil pozvao je nemački savezni parlament da privremeno stavi van snage zakone o zaštiti prava na raspolaganje privatnom imovinom, kako bi već postojeći pokrajinski zakoni "o ograničenju ustavnog prava na svojinu" ograničeni na "slučaj neposredne opasnosti" mogli da budu prošireni i na tekući izbeglički problem, a da se ne postavi pitanje zakonitosti i ustavnosti sledećeg postupka:Gradonačelnik Zaslcgitera želi privremeno i uz naknadu da zapleni privatne stanove koji godinama stoje prazni o i njih smesti izbeglice.

U Berlinu takva akcija već teče. Berlinski senat je već zaplenio velike stambene objekte u privatnom vlasništvu, koji navodno godinama stoje prazni i u njih smešta azilante. Isti akciju najavio je i Hamburg.

U Berlinu je u proceduru pušten propis kojim se Senatu dozvoljava da u iste svrhe zapleni prazne stanove u nobl-kvartu Rimers hofgarten, što je prvi takav slučaj u Nemačkoj. Senat tvrdi da jedna trećina stanova u tom kvartu, koji je inače istorijska arhitektonska zona pod zaštitom države, zvrje prazni ili ih vlasnici samo privremeno koriste za odmor. Tako da bi, po mišljenju gradske uprave, odlično poslužili u svrhu rešavanja aktuelnog strašnog problema. Koji će sve više narastati sa približavanjem zime, a uporedo sa tim i kreativnost države (nemačke) u pronalaženju ustavom i zakonom otvorenih mogućnosti za njegovo rešenje.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.