Plate i penzije ostaju na ovom nivou tri godine

Izvor: Mondo, 21.Dec.2014, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plate i penzije ostaju na ovom nivou tri godine"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto "žrtva sa smislom" i da je plan da plate i penzije na tom nivou ostanu tri godine.

Foto: Beta/Emil Vaš

"Mi smatramo da su za okretanje ovog broda potrebne tri godine da bi se to preokrenulo", rekao je Vujović za televizuju Prva na pitanje do kada će plate i penzije ostati na nivou sadašnjeg smanjenja od 10 odsto.

"Svrha je da to >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << isteramo do kraja. Krenuli smo sa budžetom da rešimo problem restrukturiranja, problem javnih preduzeća", rekao je on.

On nije mogao da kaže koliko bi ljudi u državnoj administraciji moglo da ostane bez posla u 2015. godini, navodeći da je cilj mera koje vlada preduzima da državna administracija pruža "kvalitet koji neophodan bez viška zaposlenih".

Govoreći o rebalansu budžeta koji će se sutra naći pred poslanicima Skupštine Srbije, ministar je podsetio da je svaki prethodni rebalans tražio više sredatsava i produbljavao deficit, a da je svako izvršenje bilo gore od rebalansa.

"Ovo je prvi put da ćemo ostvariti bolje od rebalansa i preneti pozitivne efekte i na narednu godinu. Ovo je prvi put da su novi rashodi nominalno manji od prethodnih rashoda", istakao je on.

Ministar se založio i za osnivanje fondova solidarnosti za kritične grupe stanovništva čije su potrebe za lekovima ili nekim drugim stvarima prevazišle primanja i penzije, nakon smanjenja.

On je dodao i da bi što pre trebalo da se krene u novi dijalog sa sindikatima o tome šta je potrebno da se uradi da "bismo izašli sa ove stranputice i krenuli putem održivog rasta u budućnošti".
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.