Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri ne veruju Vulinovim obećanjima

Nakon umanjenja penzija 2015. godine, često se postavlja pitanje kada i kako će penzioneri u Srbiji živeti bolje? Povodom dana međugeneracijske solidarnosti, najstariji građani za N1 kažu da se pored ekonomskih, suočavaju i sa mnogim socijalnim problemima.

Izvor: N1

Zato ministar za rad Aleksandar Vulin obećava da će život penzionera biti poboljšan i da će do kraja godine penzije biti uvećane. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Pojedini penzioneri su imali pitanje za ministra kada će živeti bolje, jer su im kako za N1 kažu penzije nepravedno umanjene. Ministar obećava da će do kraja godine penzije biti uvećane. Međutim, koliko će povećanje uslediti nije rekao.

„Kao što znate mi smo obezbedili da penzije isplaćujemo iz realnih izvora, 2012. godine penzije su bile dotirane od strane države sa 48 procenata, ove godine svega 35 procenata, zato što imamo veće doprinose, zato možemo da računamo i da će penzije biti veće do kraja godine će biti veće i plate i penzije“, kaže Vulin.

Takva obećanja u Udruženju penzionera Stari Grad ocenjuju kao nerealna, jer su dosadašnja povećanja penzija kako navode uglavnom bila minimalna.

„Ako vi nekom date 1,5 ili čak 2 procenat, a uzeli ste mu 10, 15 ili više posto, to je zaista jedna potpuno nesrazmera u tome, tako da to ni ne računamo da je država pomogla, više računamo da je država izvršila jedan marketinški potez, pa kao sad nam je nešto bolje. Na kraju će nam reći, pa evo dvaput smo vam povećali, a neće reći zaista koliko, pri tome neće reći ni koliko su nam uzeli“, navodi Snežana Šantić, Udruženje penzionera Stari grad.

Penzije nisu jedina muka starijih. Dodaju da se pored ekonomskih, suočavaju i sa mnogim socijalnim problemima.

U Srbiji živi oko milion i 300 hiljada penzionera, dok je najčešća penzija manja od 200 evra. Zato penzioneri poručuju da država treba da vodi više računa o njima, kao i da je nepohodna drugačija socijalna politika. Kažu da su lekovi sve skuplji, liste čekanja kod doktora sve duže, kao i da nedostaju državni starački domovi u kojima bi život penzionera bio znatno bolji.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Penzioneri obećanjima Vulina ne veruju

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2017

Nakon umanjenja penzija 2015. godine, često se postavlja pitanje kada i kako će penzioneri u Srbiji živeti bolje? Povodom dana međugeneracijske solidarnosti, najstariji građani za N1 kažu da se pored ekonomskih, suočavaju i sa mnogim socijalnim problemima...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.