Naplaćuje li PIO dugovanja mimo zakona?

Izvor: B92, 27.Okt.2016, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplaćuje li PIO dugovanja mimo zakona?

Beograd -- Prilikom odlučivanja o pravu na penziju, Fond za PIO građanima naplaćuje dugovanja mimo propisanih zakonskih uslova, saopštio je zaštitnik građana Saša Janković

"Republički fond za PIO, prilikom odlučivanja o zahtevima gradjana za ostvarivanje prava na penziju, osiguranicima utvrđuje i naplaćuje dugovanja mimo propisanih zakonskih uslova i suprotno uverenju koje je izdala Poreska uprava kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadležni organ, utvrdio je Zaštitnik građana", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ombudsmana.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje odbacio je ove tvrdnje ombudsmana.

"Netačno je da Republički fond za PIO utvrđuje i naplaćuje dugovanja suprotno važećim propisima. Dugovanja po osnovu doprinosa koja Republički fond za PIO utvrđuje nikada nisu suprotna uverenju koja izdaje Poreska uprava", ističe se sinoć u saopštenju Fonda.

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je ranije da je utvrdio da Fond za PIO, prilikom odlučivanja o zahtevima građana za ostvarivanje prava na penziju, osiguranicima utvrđuje i naplaćuje dugovanja mimo propisanih zakonskih uslova i suprotno uverenju koje je izdala Poreska uprava kao nadležni organ.

Iz Fonda ukazuju da postoje slučajevi, iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, koji prilikom podnošenja zahteva za penziju nemaju utvrđenu obavezu plaćanja doprinosa od strane Poreske uprave.

Tada, na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Odluke o utvrđivanju svojstva osiguranika i obavezi plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje („Službeni glasnik RS" br. 43/11), koja se vezuje za član 63 Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, a na koju je saglasnost dala Vlada, Fond utvrđuje obavezu.

"O ovome postoji Protokol između Poreske uprave i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je sačinjen u skladu sa propisima za čiju primenu su nadležni Fond i Poreska uprava", napominje se u saopštenju Republičkog fonda za PIO.

U Protokolu se, kao i u Instrukciji Poreske uprave, precizira u kojim slučajevima Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, a u kojim Poreska upravak, utvrđuje obavezu doprinosa, te je apsolutno nemoguće da Fond utvrdi obavezu koja je suprotna uverenju Poreske uprave, niti je moguće da za isti period obe institucije utvrde obavezu, dodaje se u saopštenju.

Ovaj način radi primenjuje se još od 1998. godine i ni u jednom sudskom postupku nije osporen, ističu u Fondu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.