Hrvatska: Penzije za 70 umrlih

Izvor: B92, 24.Maj.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Penzije za 70 umrlih

Zagreb -- Nakon što je Hrvatski zavod za penziono osiguranje doneo uredbu da se obustavi isplata penzija svima koji ne dostave matični broj, otkrivene su zloupotrebe.

Naime, ustanovljeno je da su isplaćivane penzije za čak 70 umrlih osoba.

Hrvatski ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić kaže kako je reč o značajnom broju osoba u Hrvatskoj i inostranstvu, čije je penzije godinama podizao neko drugi, a nakon raščišćavanja sistema i otkrića 70 lažnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzija u budžetu je ostalo šest miliona kuna više.

Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim telima, policiji i Državnom tužilaštvu, kako bi se sproveo postupak, a sve lažno isplaćene penzije vratile u sistem.

Prema najnovijim podacima HZMO, isplata penzija obustavljena je za 354 penzionera s prebivalištem u Hrvatskoj i 6.615 njih kojima se penzije isplaćuju u druge države, većinom u Nemačku, Austriju, Srbiju i BiH.

U novembru, kada je započela kontrola jedinstvenih matičnih brojeva (OIB), isplata penzija bila je obustavljena za oko 2.800 osoba u Hrvatskoj i oko 47.000 njih u inostranstvu.

Nakon što HZMO predoče svoj OIB, penzioneri se ponovno uključuju u isplatu penzija, a isplaćuju im se i sva zaostala dugovanja.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.