Hrvatska: Penzije za 70 umrlih

Nakon što je Hrvatski zavod za penziono osiguranje doneo uredbu da se obustavi isplata penzija svima koji ne dostave matični broj, otkrivene su zloupotrebe.

Region

Izvor: B92

Subota, 24.05.2014.

14:13

Default images

Naime, ustanovljeno je da su isplaćivane penzije za čak 70 umrlih osoba.

Hrvatski ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić kaže kako je reč o značajnom broju osoba u Hrvatskoj i inostranstvu, čije je penzije godinama podizao neko drugi, a nakon raščišćavanja sistema i otkrića 70 lažnih penzija u budžetu je ostalo šest miliona kuna više.

Dokumentacija o svim slučajevima, napominje Mrsić, dostavljena je nadležnim telima, policiji i Državnom tužilaštvu, kako bi se sproveo postupak, a sve lažno isplaćene penzije vratile u sistem.

Prema najnovijim podacima HZMO, isplata penzija obustavljena je za 354 penzionera s prebivalištem u Hrvatskoj i 6.615 njih kojima se penzije isplaćuju u druge države, većinom u Nemačku, Austriju, Srbiju i BiH.

U novembru, kada je započela kontrola jedinstvenih matičnih brojeva (OIB), isplata penzija bila je obustavljena za oko 2.800 osoba u Hrvatskoj i oko 47.000 njih u inostranstvu.

Nakon što HZMO predoče svoj OIB, penzioneri se ponovno uključuju u isplatu penzija, a isplaćuju im se i sva zaostala dugovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: