Izvor: B92, 02.Apr.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan za farbanje jaja

Beograd -- Veliki petak je dan kada se boje uskršnja jaja. Razne boje, nalepnice sa verskim motivima ili crtanim junacima, dostupne su u trgovinama ili na pijacama.

Nekada nije bila tako bogata ponuda za ukrašavanje jaja. Nastavnica u penziji Nada Jovićević i dalje praktikuje starinski način bojenja, jer kaže idealna prilika da se u ceo posao uključe i njena unučad. Prvo jaje koje se farba je čuvarkuća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ono je obavezno crvene boje. Nada kaže da je najzdravija lukovina, ali se neobične šare postižu farbanjem jaja u modernom posuđu.

Tako ona koristi i sipo posudu, u koju složi nekuvana jaja.

Ona kaže da je ovako bojenje jaja daleko brže, pogotovo za one, koji zbog dinamičnog života, nemaju mogućnosti da tragaju za biljkama i nisu privrženi starinskom pristupu.

U svakom slučaju, bojenim jajima najviše se obraduju najmlađi, ali za Uskrs ne treba preterivati sa jedenjem razbijenih jaja.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta a oni koji poštuju pravila, u znak žalosti, pripremaju hranu na vodi ili čak uopšte ne jedu i ne piju do zalaska sunca.
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.