Moguća zabrana Parade ponosa

Izvor: RTS, 01.Okt.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća zabrana Parade ponosa

Bezbednosne procene koje dolaze do nas ukazuju na to da je moguće očekivati zabranu Parade ponosa, rekao za RTS premijer Ivica Dačić.

Sinoćnom proslavom počela je Nedelja ponosa, a organizatori te manifestacije kažu da sve ide po planu i da je izvesno da će se i parada održati. Međutim, premijer i ministar policije Ivica Dačić kaže da bezbednosne procene ukazuju na to da je moguće da će Parada biti zabranjena.

Dačić je rekao da MUP još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doneo odluku o zabrani Parade, kako su večeras javili neki beogradski mediji. "Međutim, bezbednosne procene koje dolaze do nas ukazuju na to da je moguće očekivati takvu odluku", rekao Ivica Dačić u emisiji Oko na RTS-u.

Šetnja planirana za 6. oktobar, blagovremeno je prijavljena, a hilugani ne bi trebalo da donose odluke o njenom održavanju, poručuju organizatori Parade.

"Mi pozdravljamo izjavu prvog potredsednika Vlade da Srbija nije hajdučka država, pa hajduci ne treba da određuju ko ima pravo da se okuplja, a ko ne a svi hajduci moraju biti sprečeni u tome", kaže Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa.

Istovremeno pokret Dveri poručuje da se izložbom fotografija koje će biti izložene u sredu u okviru "Nedelje ponosa, a na kojima je Isus Hrist predstavljen u ženskim cipelama a Bogorodica kao lezbijka, vređaju verska osećanja građana Srbije i da tu prestaje umetnička sloboda. Protiv Parade je i Jedinstvena Srbija.

"Nismo promenili stav, to je za nas Parada srama", kaže Dragan Marković.

Policija ima još četiri dana da bi u zakonskom roku eventualno zabranila šetnju. Nezavisni policijski sindikat Srbije apeluje na nadležne koji donose konačnu odluku da imaju u vidu šta se sve dešavalo tokom nereda ranijih godina i pozdravlja stav resornog ministra da tu odluku treba da donese struka.

Ministar policije rekao je ranije danas da je bezbednosna procena da su skupovi zakazani za 6. oktobar rizični.

"Sve bezbednosne procene ukazuju da se stvara atmosfera koja nije dobra, događaj će se održati što se tiče pratećih manifestacija, a što se tiče šetnje - odluku ćemo doneti", rekao je Dačić.

Od sinoć do 7. oktobra planirane su između ostalog, izložbe, debate, proslave, međutim, objašnjavaju organizatori, ne i skandalozne žurke koje se ovih dana pominju u medijima.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.