Skupština Vojvodine usvojila Statut

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2009, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine usvojila Statut

NOVI SAD - Poslanici Skupštine Vojvodine su večeras usvojili pravno-tehničko usaglašavanje predloga statuta Vojvodine sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine, koje je po hitnom postupkom predložilo Izvršno veće Vojvodine. O korekciji predloga statuta, usvojenog 14. oktobra prošle godine, glasalo je 105 poslanika - za je bilo 84, protiv 20, a jedan poslanik nije glasao.

Pajtić: Očekujem podršku i u Skupštini Srbije

Predsednik Izvršnog veća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da očekuje da će statut Vojvodine i zakon o nadležnostima pokrajine dobiti snažnu podršku i u Skupštini Srbije.

Pajtić je, po završetku sednice pokrajinskog parlamenta, podsetio da je više od dve trećine poslanika prihvatilo zaključak o usaglašavanju predloga statuta sa predlogom zakona o nadležnostima.

"Time su se predstavnici ogromne većine građana Vojvodine opredelili za dalji proces decentralizacije i regionalizacije društva", rekao je Pajtić istakavši da su ti procesi preduslovi za brži ekonomski razvoj, bržu, jeftinu i efikasniju administraciju ne samo u Vojvodini već u čitavoj Srbiji.

"Očekujem da će oba ova akta dobiti snažnu podršku i u Skupštini Srbije", rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

On je dodao da su decentralizacija i regionalizacija ne samo preduslov modernizacije društva nego i osnovne tekovine moderne civilizacije i osnovne tekovine moderne Evrope.

U tom smislu jasno će se razgraničiti one stranke koje se iskreno zalazu za evropske integracije, a koje ne, kazao je Pajtić.

Stav Izvršnog veća obrazložio je pokrajinski sekretar za nacionalne manjine, upravu i propise Tamaš Korherc, a u raspravi su učestvovali predsednici poslaničkih grupa i njihovi zamenici, osim poslanika LSV i SNS koji su ranije napustili sednicu.

Večeras usvojenu konačnu verziju predloga statuta će sastaviti Odbor Skupštine Vojvodine za propise i uputiti Skupštini Srbije na davanje saglasnosti, a prema najavi predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović tekuća sednica republičkog parlamenta sledeće nedelje mogla bi biti prekinuta kako bi se započela nova na kojoj bi bio razmatran predlog statuta i zakona o prenosu nadležnosti Pokrajine.

I poslanici Srpske napredne stranke (SNS), pored poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, napustili su danas sednicu Skupštine Vojvodine, na kojoj treba da se raspravlja o izmenama predloga statusa pokrajine, nezadovoljni time što je u 18 sati prekinut direktan TV prenos sednice.

Predsednik poslaničke grupe te stranke Igor Mirović je u obrazloženju naveo da je prekidom prenosa povređen poslovnik o radu skupštine Vojvodine i da u takvim uslovima nema smisla da poslanici SNS i dalje učestvuju u radu sednice.

Predsednici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije Milorad Mirčić i Borko Ilić zatražili su da se sednica ponovo prekine i da se predsednici svih poslaničkih grupa dogovore o eventualnom TV prenosu.

Predsedavajući Siniša Lazić, potpredsednik Skupštine iz DS-a, je obavestio poslanike da se sednica snima i da će snimak biti emitovan odloženo.

Sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj poslanici danas treba da raspravljaju o izmenama Predloga statuta Vojvodine, ranije je drugi put prekinuta, pošto je predsedavajući Siniša Lazić (DS) naložio pauzu od petnaestak minuta kako bi okončao verbalni duel poslanika DS i SRS.

Poslanik DS-a i predsednik Opštine Bač Tomislav Bogunović zamolio je, naime, kolege iz Srpske radikalne stranke da na sednici ne pominju ime bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, nedavno puštenog iz zatvora da se brani sa slobode, jer nije prisutan.

Bogunović je takođe zatražio da poslanik radikala Saša Santovac, koji je i pomenuo svog sugrađanina Kneževića, napusti dvoranu, našta je šef te poslaničke grupe Milorad Mirčić rekao "da ima pravde u zatvoru bi bio on (Bogunović), a ne Knežević".

Mirčić je pozvao poslanika iz Bača da se napolju, ako treba, obračunaju i fizički.

Umesto razmatranja strategije vodosnabdevanja i zaštite od voda u Vojvodini kao druga tačka je, na inicijativu Izvršnog veća, uvrštena pravno-tehnička korekcija Predloga statuta pokrajine, usvojenog 14. oktobra 2008. Za stavljanje ove tačke na dnevni red glasali su svi poslanici vladajuće koalicije sem poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koji su napustili zasedanje.

LSV: Nismo đaci ponavljači

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški izjavio je novinarima da je njihovo napuštanje skupštine principijelan stav jer je, kako je rekao, još pre godinu dana predlog statuta usvojen i takav akt je "dobar i dovoljan građanima Vojvodine".

"Mi ne želimo da prihvatimo da budemo đaci ponavljači i smatramo da će novom raspravom o predlogu statuta biti poniženi i skupština i građani koji su je birali", rekao je Bogaroški.

Bogaroški je napomenuo da, iako je LSV prihvatila da izmene predloga statuta budu minimalne, napuštanje skupštine je principijelno pitanje.

I poslanici Srpske napredne stranke najavili su da će napustiti sednicu pošto navodeći da prema Poslovniku današnja rasprava nije mogla da se nađe na dnevnom redu.

Oštre kritike na račun vladajuće koalicije uputili su poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije koji su ocenili da je rasprava protivzakonita i protivustavna i optužili vladajuću većinu za separatizam.

Zakon o nadležnostima sledeće nedelje u parlamentu Srbije?

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je danas da očekuje da predlog Zakona o nadležnostima Vojvodine i izmene predloga Statuta budu usvojeni u parlamentu Srbije možda i sledeće nedelje.

Ona je, u izjavi Tanjugu, rekla da "ima mnogo elemenata" da prekine redovnu i zakaže novu sednicu parlamenta, na čijem će se dnevnom redu naći usvajanje pomenutih zakonskih akata, ali da ne može da kaže kada će to tačno biti, jer sve zavisi od dinamike rada vojvođanskog parlamenta, danas usaglašava pomenute akte.

Prihvaćeni svi amandmani SPS-a

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je Izvršno veće prihvatilo svih šest primedbi Socijalističke partije Srbije, koje je ugradilo u usaglašeni tekst statuta Vojvodine.

"Nema nijedan razlog da poslanici SPS-a na današnjem skupštinskom zasedanju ne prihvate usaglašeni tekst novog statuta Vojvodine sa zakonom o nadležnostima Vojvodine, koje je utvrdilo Izvršno veće", rekao je Pajtić novinarima pre početka zasedanja Skupštine Vojvodine.

On je dodao da su primedbe socijalista bile pravno-tehničke prirode.

"Tražili su, na primer, da u statutu stoji da je Vojvodina neodvojivi deo Srbije. Istovremeno, primedba je bila je da se u Statut stavi i da Vojvodina ne može otvarati predstavništva u inostranstvu bez saglasnosti Vlade Srbije. Te i ostale primedbe smo prihvatili i ugradili u korigovani tekst statuta, pa nema nijedan razlog da ga socijalisti ne prihvate", zaključio je Pajtić.

Dačić: Glasaćemo ako izostanu elementi državnosti

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da će poslanici SPS i njenih koalicionih partnera glasati u skupštinama Vojvodine i Srbije za usvajanje zakona o prenosu nadležnosti i predlogu statuta pokrajine ako iz tih akata izostanu svi elementi koji govore o pretpostavkama njene državnosti.

"Ukoliko amandmani i predlozi SPS budu prihvaćeni mi ćemo glasati za zakon o utvrđivanju nadležnosti i dati saglasnost na statut", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sednice predsedništva stranke u Novom Sadu.

Sednica Predsedništva počela istovremeno kada i sednica Skupštine Vojvodine na čijem je dnevnom redu i usklađivanje zakona o prenosu nadležnosti sa predlogom statuta Vojvodine.

"Predsedništvo stranke usvojilo je zaključke koje je već prihvatilo Izvršno veće Vojvodine i biće pred poslanicima Skupštine Vojvodine kao predlog za izmene predloga statuta", naveo je on.

Našim predlozima se, rekao je Dačić, praktično odbacuje svaka mogućnost da statut bude suprotan Ustavu i naglasio da Vojvodina treba da ima autonomiju u okviru najvišeg državnog akta Srbije.

"Ukoliko amandmani SPS budu prihvaćeni, a zakon i statut potvrđeni u skupštinama Vojvodine i Srbije to će biti potvrda postignutog državnog jedinstva o pitanju koje je u poslednje vreme bilo jedno od najznačajnijih političkih pitanja u zemlji," zaključio je Dačić.



DSS doneo jogurt i banane

Republički i pokrajinski poslanici i funkcioneri Demokratske stranke Srbije organizovali su ispred Skupštine Vojvodine protest i ispred zgrade ostavili banane i jogurt. Kako je objasnio Miloš Aligrudić, jogurt su doneli kako bi poslanike SPS podsetili na tzv. jogurt-revoluciju iz 1988. kada je Vojvodini ukinuta autonomija, a banane zato što ne žele da se od Vojvodine pravi banana republika.

"Taj predlog statuta je protivustavan od samog početka, a današnje izmene nemaju nikakvog smisla i to je igra s građanima Srbije i Vojvodine", rekao je potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić.

Aligrudić je ustvrdio da je zakon o prenosu nadležnosti protivustavan jer ga, kako je rekao, nije usvojila Narodna skupština, a Vlada Srbije ga je predložila da bi ga uskladila sa predlogom statuta koji je "čist separatistički akt".

Ovim aktom, ocenio je Aligrudić, građani Srbije dobijaju "veliku nesreću i rušenje pravnog poretka zemlje".

Pajtić: Ne pada nam na pamet da menjamo Statut

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Skupština Vojvodine neće suštinski menjati tekst Statuta.

"Ne pada nam na pamet niti da suštinski menjamo statut, niti da uopšte više intervenišemo na njegovom tekstu nakon što u subotu održimo sednicu Skupštine Vojvodine", rekao je Pajtić za današnji "Dnevnik".

On je poručio i da su netačne teze da je vojvođanski statut podzakonski akt i objasnio da se najviši pravni akt Pokrajine ne donosi na osnovu zakona već na osnovu Ustava pa se samim tim ne može menjati u Skupštini Srbije.

"Statut ni u kom smislu ne može biti podzakonski akt, niti se može menjati amandmanima u Skupštini Srbije. Statut može menjati samo dvotrećinska većina u Skupštini Vojvodine", kazao je Pajtić.

Pravno-tehnička usaglašavanja odnose se na nekoliko tačaka koje su se našle u Predlogu statuta koji je Skupština Vojvodine usvojila pre više od godinu dana, ali se više ne pominju u Predlogu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine koji je usvojila Vlada Srbije.

Ispravke u tekstu statuta, pre svega, odnose na način na koji će biti sprovođeni referendumi u Vojvodini, na pitanja pokrajinske imovine i finansija koje će biti definisana posebnim zakonom, kao i na sklapanje međuregionalnih sporazuma, a ne međunarodnih ugovora, kako je prvobitno glasilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra o usaglašavanju Statuta i Zakona

Izvor: S media, 06.Nov.2009, 20:05

Poslanici Skupštine Vojvodine trebalo bi sutra da raspravljaju o pravno-tehničkom usaglašavanju Statuta Vojvodine i Zakona o utvrdjivanju nadležnosti Vojvodine. ..Na dnevnom redu sutrašnje sednice pokrajinskog parlamenta ne navodi se da će poslanici raspravljati o toj temi, ali je predsednik Izvršnog...

Nastavak na S media...

Usvojen predlog zaključka o usaglašavanju Statuta i zakona

Izvor: EMportal, 07.Nov.2009, 13:35

Skupština Vojvodine uvrstila je danas na dnevni red po hitnom postupku Predlog zaključka o usaglašavanju predloga Statuta Vojvodine i Predloga zakona o nadležnostima pokrajine.

Nastavak na EMportal...

Skupština Vojvodine raspravlja o statutu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2009

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su subotu uveče, posle gotovo sedam časova rasprave, pauza i nekoliko prekida, izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvih devet meseci ove godine i zaočeli raspravu po hitnom postupku o izmenama predloga Statuta Vojvodine.

Nastavak na Vesti-online.com...

Skupština Vojvodine usvojila statut

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2009

Poslanici Skupštine Vojvodine u subotu uveče su usvojili pravno-tehničko usaglašavanje predloga statuta Vojvodine sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine, koje je po hitnom postupkom predložilo Izvršno veće Vojvodine...O korekciji predloga statuta, usvojenog 14. oktobra prošle...

Nastavak na Vesti-online.com...

Skupština Vojvodine usvojila Statut

Izvor: B92, 08.Nov.2009

Novi Sad -- Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su pravno-tehničko usaglašavanje predloga Statuta sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine...O korekciji predloga stautata, usvojenog 14. oktobra prošle godine, glasalo je 105 poslanika - za je bilo 84, protiv 20, a jedan poslanik...

Nastavak na B92...

Skupština Vojvodine usvojila Statut

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2009

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su pravno-tehničko usaglašavanje Predloga statuta sa Predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine, koje je po hitnom postupkom predložilo Izvršno veće Vojvodine. U sali za vreme glasanja nisu bili poslanici LSV-a i SNS-a.

Nastavak na Radio 021...

Usvojen Statut Vojvodine

Izvor: S media, 08.Nov.2009

Poslanici Skupštine Vojvodine su usvojili pravno-tehničko usaglašavanje predloga statuta Vojvodine sa Predlogom zakona o utvrdjivanju nadležnosti Pokrajine, koje je po hitnom postupkom predložilo Izvršno veće Vojvodine. ..O korekciji predloga Stautata, usvojenog 14. oktobra prošle godine, glasalo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.