Poznati planinar Uli Stek poginuo na Mont Everestu

Izvor: Radio 021, 30.Apr.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznati planinar Uli Stek poginuo na Mont Everestu

Jedan od najpoznatijih planinara svih vremena Švajcarac Uli Stek poginuo je u nesreći na Mont Everestu, saopštili su organizatori ekspedicije.

Kako navodi BBC, Stek je nastradao dok se pripremao za uspon, a lokalni šerpas izjavio da je on preminuo u Kampu 1 na Mont Nuptseu. Njegovo telo je prebačeno u Luklu, gde se nalazi jedini aerodrom u blizini Mont Everesta.

Stek, poznat po nadimku "Švajcarska mašina", planirao je da osvoji 8.850 metara visok Mont Everest i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obližnji Mont Lotse. Nadimak je dobio zbog brzine kojom je osvajao vrhove, za šta je osvojio i brojne nagrade. On je prva žrtva ovogodišnje sezone uspona na najviši vrh sveta, koja traje od marta do maja i privlači na stotine planinara sa svih krajeva planete.

BBC prenosi da je Stek pokušavao da se aklimatizuje za uspon bez kiseonika na Mont Everest i to novom trasom. Ovaj vrh 41-godišnji alpinista već je osvojio 2012, dok je 2015. za 62 dana osvojio sve alpske vrhove više od 4.000 metara, ukupno 82.

Stek je postavio nove standarde u alpinizmu obarajući rekorde u solo usponima i odigrao veliku ulogu u promociji sporta.

On se 2015. godine popeo na jedan od najzahtevnijih planinskih zidova "Severno lice Eigera" za 2 sata i 47 minuta, što je vreme koje bi bilo nezamislivo pionirima sporta, kojima je za ovaj poduhvat bilo potrebno nekoliko dana.

"Švajcarska mašina" je bio poznat i po svom beskompromisno metodičnom pristupu alpinizmu i sposobnosti da nastavi dalje gurajući sebe iza granica ljudske izdržljivosti.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.