FOTO: Niko nije odgovoran za crvenu tečnost koja se izlila u Dunav?

Izvor: Radio 021, 24.Jul.2015, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Niko nije odgovoran za crvenu tečnost koja se izlila u Dunav?

Pokrajina i Grad prebacuju odgovornost jedni na druge za izlivanje nepoznate crvene tečnosti iz kanalizacije u Dunav na Keju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je hitnu reakciju nadležnih preduzeća i inspekcija, kao i konkretno utvrđivanje odgovornosti za to dešavanje. "Zahtevam da se u što kraćem roku građanima Novog Sada objasni pojava koja je stvorila nemir i nedoumice među Novosađanima i da preduzeća i inspekcije nadležne za reku Dunav ukažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na odgovorne. Zdravlje Novosađana je na prvom mestu, a neophodno je brzo reagovati kako bi se utvrdio nivo zagađenosti vode, tog važnog resursa koji svi u gradu delimo i koristimo", rekao je Vučević.

On je dodao da je neophodno da JVP "Vode Vojvodine" koje imaju nadležnost nad vodnim resursima u Vojvodini, zatim pokrajinska sanitarna inspekcija, kao i Služba komunalne higijene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine - koji osim pijaće vode, kontroliše i vodu u Dunavu, preduzmu hitne radnje.

Međutim, iz "Voda Vojvodine" kažu da oni jesu nadležni za vodne resurse na području Vojvodine, ali da u konkretnom slučaju, odnosno ispuštanju nepoznate crvene materije iz novosadske kanalizacije u Dunav, ništa ne mogu da urade, niti imaju nadležnosti.

"U ovom slučaju jasno je odakle je zagađenje došlo, a za sve ostalo nadležne su inspekcijske službe. U kontaktu sa vodnom inspekcijom, koja je nadležna u ovom slučaju, saznali smo da su oni preduzeli sve mere, uključujući i obaveštavanje Agencije za zaštitu životne sredine", navode u tom preduzeću.

Veća količina nepoznate crvene tečnosti izlila se u petak oko 11 sati iz kanalizacije u Dunav na Keju, u blizini Žeželjevog mosta, preko puta Ulice Marka Miljanova.

Kako za 021.rs kažu u "Vodovodu i kanalizaciji", njihova ekipa je izašla na teren i obavestila inspekcije. "Na ispustu se voda svakako automatski uzorkuje, ali je poslata i ekipa iz laboratorije "Vodovoda" da proveri", navode za 021 u tom preduzeću.

"Obaveštene su sve nadležne službe, a biće izvršen i uvid u registar zagađivača, kako bi se, eventualno, kada bude poznato poreklo materije koja je obojila vodu, došlo do nekog zaključka. Laboratorija je uzela uzorke, a na teren je, po našim saznanjima, poslata i ekipa Instituta za javno zdravlje", dodaju u Vodovodu.

Rezultati testiranja biće poznati tek od nedelje.

Podsetimo da su se ovakve situacije ranije dešavale kada je neki od većih lanaca mesara ispuštao veće količine krvi. U "Vodovodu" kažu da je teško utvrditi odakle potiče, budući da je reč o zbirnom ispustu, odnosno da se iz celog grada kanalizacija doprema sistemom cevi na crpne stanice. (Suzana Stojićević - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NS: Crvena tečnost se izlila u Dunav (FOTO)

Izvor: B92, 24.Jul.2015

Veća količina nepoznate crvene tečnosti izlila se oko 11.00 iz kanalizacije u Dunav, u blizini Žeželjevog mosta, preko puta Ulice Marka Miljanova, piše 021.rs...Kako za 021.rs kažu u "Vodovodu i kanalizaciji", njihova ekipa je na terenu, uočila je da curi crvena voda i obavestiće o tome inspekcije..."Naši...

Nastavak na B92...

Utvrditi ko je odgovoran za izlivanje crvene tečnosti u Dunav

Izvor: Danas, 25.Jul.2015, 00:46

Povodom vesti da se nepoznata crvena tečnost juče pre podne izlila u Dunav u blizini Žeželjevog mosta, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević traži hitnu reakciju nadležnih preduzeća i inspekcija, kao i konkretno utvrđivanje odgovornosti za to dešavanje...- Zahtevam da se u što kraćem...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.