Dobila hepatitis za vreme operacije, a sada ne može da se leči

Izvor: 24sata, 31.Okt.2014, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobila hepatitis za vreme operacije, a sada ne može da se leči

Nada Mihaljčić (65) iz Novog Sada već pet meseci živi u strahu da ukućanima, a posebno unuku, ne prenese hepatitis C.

Zbog nedostatka PCR testova u Srbiji, ne može da proveri koji tip virusa ima da bi započela lečenje. Hepatitis C je dobila pre sedam godina, i to tokom operacije slepog creva. Sada ima početnu cirozu jetre, a nemogućnost da počne s terapijom samo joj pogoršava zdravstveno stanje.

- Užasno se osećam jer živim, a virus mogu dalje da širim. >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << Više deci ni ne kuvam, jer se bojim da se tokom kuvanja ne posečem - plačući objašnjava Nada.

Analiza PSR testom pokazala bi koji tip virusa ima baka Nada i samim tim bi se znalo koliko dugo bi trajalo njeno lečenje. Privatno taj test može da se uradi, ali košta oko 300 evra, što većini obolelih predstavlja veliki izdatak.

Situacija je trenutno alarmantna, jer na tržištu od maja meseca nema PCR testova, neophodnih za dijagnostikovanje i lečenje hepatitisa C. Te testove su bolnice poslednjih 14 godina dobijale iz donacija, kojih sada više nema.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je tek pre tri meseca obavešten o nestašici. Sprovedena je hitna nabavka, ali testova i dalje nema.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.