Učenici na jugu Srbije protestuju, traže udžbenike na albanskom

Izvor: Blic, 30.Avg.2014, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici na jugu Srbije protestuju, traže udžbenike na albanskom

Zato što nemaju sve udžbenike na svom jeziku, Albanci - učenici svih osnovnih i srednjih škola u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, u ponedeljak, prvog dana nove školske godine, obustaviće nastavu od 10 do 12 časova.

Ovakvu odluku su, u naknadnoj komunikaciji nakon zajedničkog sastanka pre tri dana, doneli najviši predstavnici Albanaca u lokalnim samoupravama i direktori osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.

Na ovaj način, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objašnjava predsednik SO Bujanovc Jonuz Musliu, šalje se zajednička poruka vlastima u Beogradu da Albanci gube strpljenje čekajući davno obećane školske udžbenike za mnoge predmete na maternjem jeziku.

-Vlada, premijer Vučić, resorno ministarstvo i Koordinaciono telo nisu ispunili svoja obećanja. Tako će i ovu školsku godinu, ko zna koju po redu, veliki broj učenika Albanaca, početi bez udžbenika na maternjem jeziku, što nikako nije dobro – kaže Musliu.

Juče popodne međutim, iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, stigla informacija da će ministar dr Srđan Verbić, prvog dana nove školske godine, osnovcima i Srbima i Albancima u Bujanovcu, od osam do 10 časova deliti besplatne udžbenike.

Sa ministrom Verbićem, u osnovnim školama „Branko Radičević“ i „Naim Frašeri, besplatne udžbenike će deliti i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Novinarima je u Ministarstvu rečeno da rečeno da su „predsednici opština Bujanovac i Preševo, Nagip Arifi i Ragmi Mustafa pogrešno informisani, da su novi udžebenici stigli i daće ih deliti lično ministar Verbić“.

A kako će na terenu, u školama na albanskom jeziku, izgledati najpre podela besplatnih udžbenika, a potom dvočasovna obustava nastave, videćemo u ponedeljak.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.