Stižu nova vatrogasna vozila iz Rusije

Izvor: RadioCity.rs, 18.Maj.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu nova vatrogasna vozila iz Rusije

Najvažniji cilj Srpsko – ruskog humanitarnog centra u Nišu ostaće delovanje u kriznim situacijama, kao i saradnja sa spasilačkim službama pre svega Srbije, ali i ostalih balkanskih zemalja. Nastavlja se i sa obukama srpskih spasilaca, rekao je nedavno novinarima u Nišu prvi zamenik direktora Centra, Vjačeslav Nikolajević Vlasenko.
Početkom marta, Centar je poslao humanitarnu pomoć stanovništvu Albanije, koja je bila pogođena poplavama. Ruski demineri radili su na široj >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << teritoriji niškog Aerodroma, a zatim su prešli u Paraćin, gde i sada čiste teren. Inače, ruski demineri angažovani su u Srbiji poslednjih 7 godina.

Ono što sledi je uručenje specijalnih robotizovanih vozila beogradskom Sektoru za vanredne situacije, 19. maja. Vrednost jednog vozila je oko 750.000 dolara, rekao je Nikolajevič.
Kako je objasnio Nikolajević, o tome gde će vozila biti smeštena odlučuje načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić, dok Humanitarni centar samo daje predloge. Inače, krajem aprila, Rusija je Srbiji predala 5 džipova marke „Niva“ i jedan roboto- tehnički kompleks za gašenje požara.
Pod okriljem OUN u Centar dolaze predstavnici hunaitarnih organizacija sa Balkana
Centar će 19. maja posetiti i predstavnici humanitarnih organizacija zemalja sa čitavog Balkana, i to oko 35 saradnika međunarodne organizacije Programa razvoja OUN (UNDP), koji predstavljaju razne zemlje Evrope i Azije.

Program aktivnosti obuhvata međunarodnu video-konferenciju, diskusiju sa učešćem rukovodstva Centra i predstavnicima UNDP, obilazak vatrogasno-spasilačke tehnike i primeraka opreme.
Delegacija UNDP će biti u pratnji predstavnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Vladine Kancelarije za pomoć i obnavu poplavljenih područja. Na susret sa predstavnicima UNDP pozvano je i rukovodstvo grada Niša i Niškog administrativnog okruga.
Program razvoja OUN (UNDP)jeste globalna mreža OUN u oblasti razvoja, koja pruža pomoć zemljama u istraživanju prirodnih resursa, osnivanju obrazovnih ustanova, razvijanju energetskih resursa, isporuciopreme, obuci stručnjaka. UNDP radi u 166 zemalja sveta.
Takođe, 19. maja posle 16 sati, od parkinga Srpsko-ruskog humanitarnog centra startuje kolona od 10 vatrogasnih vozila i vozila za tehničke intervencije, čija će svečana predaja MUP-u Srbije biti održana kroz nekoliko dana u Beogradu.
Ta predaja tehnike Srbiji od strane ruskog dela Srpsko-ruskog humanitarnog centra, najveća je u trogodišnjoj istoriji Centra.

Srpsko-ruski centar spada u tehnički najopremljenije centre tog tipa na svetu i u vanrednim situacijama može pružiti pomoć u adekvatnim rokovima, rekao je Nikolajevič.
Skoro 130 srpskih spasilaca prošlo obuku
Tokom prva četiri meseca ove godine, 5 grupa srpskih spasilaca prošle su obuku u okviru univerziteta MČS-a Rusije. Od avgusta 2014. godine, dopunsku obuku uz pomoć ruskih stručnjaka završilo je ukupno 127 srpskih spasilaca iz 10 gradova iz Srbije. Oni su na obuku išli u Moskvu i Sant Petersburg.
Ova obuka se u Moskvi održava u Akademiji za civilnu zaštitu Moskve koja je pri Ministarstvu za vanredne situacije.
Još jedna grupa imaće obuku u Moskvi, a kreću krajem maja . Spasioci se usavršavaju za reagovanje u vanrednim situacijama, a obuka za njih je besplatna.
Humanitarni centar ponudio saradnju zemljama u regionu
Srpsko - ruski humanitarni centar sa sedištem u Nišu nastavlja sa humanitarnim aktivnostima i pružanjem pomoći na teritoriji Srbije, ali je ponudio saradnju i Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.
Uprkos polemikama da li Humanitarni centar u Nišu može da postoji i pored toga što je Srbija postala deo Mehanizma civilne zaštite EU, Vjačeslav Nikolajevič kaže da Centar u Nišu poštuje sve organizacije i da sarađuje sa svima.
On je podsetio na video konferenciju Niš-Tunis-Ženeva-Moskva, koju je Centar organizovao, a 19. maja u Niš dolaze prerdstavnici UNDP-a.
Od 15. do 17 juna u Makedoniji će se održati vežba zemalja Balkanskog regiona u oblasti civilne zaštite stanovništva, a Centar je pozvan da učestvuje. Očekuje se i prisustvo predstavnika iz Italije, Turske i Nemačke.


Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Srpsko-ruski humanitarni centar donirao vozila MUP-u

Izvor: RTS, 19.Maj.2015, 18:23

Konvoj od 10 specijalnih vatrogasnih vozila sa opremom krenuo je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu za Beograd, a 21. maja vozila će biti predata na korišćenje MUP-u Srbije. . Prvi zamenik Srpsko-ruskog humanitarnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.