Na godišnjicu Vukove smrti fondacija s njegovim imenom

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na godišnjicu Vukove smrti fondacija s njegovim imenom

Godinu dana posle ubistva studenta Vuka Stoiljkovića, zbog kog je niška javnost masovnim protestima pozivala na borbu protiv nasilja, 10. februara počeće da radi Fondacija "Vuk Stoiljković".

Kako kažu u Radnoj grupi za bezbednost mladih, timu koji je formirao gradonačelnik Niša, prva inicijativa ove fondacije odmah posle osnivačke skupštine biće predlog da 10. februar u Nišu postane Dan borbe protiv nasilja.

Stopa nasilja među mladima je alarmantno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << visoka, zato je borba protiv nasilja pitanje koje mora ujediniti sve društvene aktere - kaže predsednik Radne grupe Mladen Velojić.

Nakon proseta povodom Vukovog ubistva 10. februara prošle godine, ideju o formiranju fondacije dao je državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin.

U Radnoj grupi, koju čine predstavnici institucija, grada, civilnog sektora i mladi, kažu da će fondacija omogućiti da se kao društvo zajednički zalažemo za bezbednost zajednice.

Nasilje je globalni problem na koji moramo svi zajedno da utičemo. Ne treba da očekujemo da to rešava samo policija. Svaki građanin mora svojim ponašanjem da utiče na to da svi stvorimo bezbedniju zajednicu - kaže Velojić.

Dodaje da će Fondacija "Vuk Stoiljković" sarađivati sa sličnim fondacijama u okruženju, kakve, na primer, postoje u Bosni i Hercegovini.

U znak sećanja na Vukovo ubistvo, u utorak 10. februara u 11:55 ispred Kancelarije za mlade u Obrenovićevoj ulici okupiće se povorka koja će "šetnjom sećanja" doći do Gradske kuće.

Tamo će biti održana panel diskusija "Mehanizmi podrške borbi protiv nasilja mladih i nad mladima".

Na njoj će učestvovati zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, predsednik Radne grupe Mladen Velojić, predsednik UO Fondacije „Vuk Stoiljković“ Čedomir Šagrić i predsednik UO Krovne organizacije mladih Srbije Marjan Cvetković.

Vukovi prijatelji i rođaci u 19:30 organizuju paljenje sveća kod sata u Parku Svetog Save.

Pozivamo sve rođake i prijatelje da prisustvuju i da paljenjem sveća zajedno pokažemo da Vuk nije zaboravljen i da se borba protiv nasilja nastavlja - piše u pozivu na ovaj događaj.

Na njima se pozivalo na "savest, svest i moral" i od policije i tužilaštva tražilo da utvrdi okolnosti pod kojima se dogodilo ubistvo.

16. septembra je pred Višim sudom u Nišu počelo suđenje iznošenjem odbrane okrivljenog Dimitrija Stevanovića koji je priznao ubistvo i izvinio se Vukovim prijateljima i porodici.

Novo ročište je posle četvoromesečne pauze zbog donedavnog štrajka advokata zakazano za 18. februar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Godišnjica ubistva studenta Vuka Stoiljkovića

Izvor: juGmedia, 10.Feb.2015, 10:52

NIŠ – Fondacija „Vuk Stoiljković“ počeće sa radom danas, na godišnjicu ubistva studenta čije ime nosi a kao prvu inicijativu predlaže da 10. februar u Nišu bude Dan borbe protiv nasilja...Predsednik Radne grupe za bezbednost mladih Mladen Velojić ističe da je stopa nasilja među mladima...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.