Rak glave i vrata - skrivena pretnja

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak glave i vrata - skrivena pretnja

Tumori u usnoj duplji, nosu, grkljanu i ždrelu spadaju u karcinome glave i vrata, od kojih u Evropi godišnje oboli više od 143.000 ljudi, a 68.000 umre. Riziku od oboljevanja najviše izloženi pušači i oni koji uživaju u alkoholnim pićima.

Međunarodna konferencija "Rak glave i vrata - skrivena pretnja" u belgijskom gradu Antverpenu okupila je vodeće onkologe iz Belgije, Francuske, Nemačke, ali i pacijente koji su se izlečili.

Od raka usne duplje, nosa, grkljana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ždrela u Evropi godišnje oboli više od 143.000 ljudi, 68.000 umre, a najugroženiji su pušači i ljubitelji alkohola, upozorili su stručnjaci.

Najčešći među ovim karcinomima je u usnoj duplji, čak 43 odsto, zatim ždrelu 33 odsto i grkljanu 23 odsto.

Jedan od glavnih ciljeva konferencije koja je organizovana u saradnji sa Univerzitetskom bolnicom u Antverpenu, jednom od najsavremenijih centara za lečenje raka glave i vrata, je podizanje svesti javnosti o ovoj bolesti.

Preliminarni rezultati studije "About face" (Oko lica), predstavljeni u okviru konferencije, pokazali su da 75 odsto Evropljana nema jasnu svest o tome šta predstavlja rak glave i vrata.

Oko 60 odsto ispitanika mislilo je da rak glave i vrata obuhvata tumor mozga, a trećina ispitanika o bolesti je čula posredstvom medija.

Istraživanjem je, posredstvom internet intervjua, ispitano je više od 7.000 osoba različite starosti, socijalnog i intelektualnog statusa u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Istraživanje su sprovele kompanije Merk i Serono i Evropsko udruženje za glavu i vrat, a potpuni rezultati studije biće poznati u februaru.

Šef odeljenja onkologije u Univerzitetskoj bolnici u Antverpenu Jan Vermorken rekao je da se pacijenti najčešće javljaju lekaru kada je bolest u poodmakloj fazi.

Period preživljavanja nepromenjen već tri decenije

"Prosečno preživljavanje pacijenta je između šest i devet meseci i taj podatak se nije menjao poslednjih 30 godina", naveo je Vermorken i istakao da se vreme preživljavanja povećava posle upotrebe leka koji ciljano napada loše ćelije.

Prema njegovim rečima, Erbituks je prvi i jedini lek takve vrste odobren za lečenje raka glave i vrata.

Evropska komisija odobrila je Erbituks novembra 2008. godine kao primarnu terapiju za pacijente sa metastazama.

Lek je u kombinaciji sa radioterapijom odobren kao terapija za lokalno odmakli rak glave i vrata u sedamdeset zemalja, među kojima je i Srbija.

Prema podacima Nacionalnog registra za rak Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji godišnje od karcinoma u usnoj duplji, nosu, grkljanu ili ždrelu oboli više od 1.200 osoba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.