„Značenja“ Jovane Momčilović – Plakatima protiv abortusa

Izvor: juGmedia, 14.Avg.2014, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Značenja“ Jovane Momčilović – Plakatima protiv abortusa

LESKOVAC – Zvanična statistika Instituta za javno zdravlje „Batut“, prema kojoj se u državnim zdravstvenim ustanovama godišnje obavi oko 22 hiljade abortusa, opominje na ozbiljan društveni, kulturološki i politički problem kome se u Srbiji, po svemu sudeći, ne poklanja naročita pažnja.

Još poraznije je upozorenje ginekologa da je ta brojka gotovo petostruko veća jer privatne klinike ne prijavljuju izvršene >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << abortuse.

Gotovo nezapaženo, mimo većine nas, izmakne činjenica da godišnje izgubimo stonavništvo čitavog jednog ovećeg grada.

Ali to je tema kojom se u formi grafičkih rešenja plakata bavi naša sugrađanka Jovana Momčilović, čija je izložba plakata i logotipa, pod nazivom „Značenja“ otvorena u Gradskoj galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu.

Pored serije socioloških plakata ona je izložila i dve serije kulturološkog i ekološkog plakata sa jedinstvenim likovnim rešenjima i snažnim porukama, kao i jedan broj logotipa od kojih su neki već postali prepoznatljivi znaci domaćih pa i stranih kompanija.

Izlagala je na više kolektivnih a ovo je treća samostalna izložba Jovane Momčilović. Svojevrsno i značajno priznanje njenom stvaralaštvu je i to što je na otvaranju ove izložbe bilo i nekoliko već afirmisanih leskovačkih slikara, što se inače ne događa tako često.

Jovana Momčilović je diplomirala grafički dizajn 2011. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na kome trenutno završava doktorske studije. Izložbu je otvorila Radmila Krstić kustos-galerista Narodnog muzeja u Leskovcu.

(Kraj)bdi

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.