Rekonstrukcija Jašunjskih manastira

Izvor: JUGpress.com, 28.Sep.2016, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija Jašunjskih manastira

LESKOVAC

U manastiru  Svetog Jovana kod sela Jašunja  završeni su radovi na izgradnji kapije i  rekonstrukciji potpornog severnog zida.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović  najavio je danas da će u  2017. godini biti obeležena dva jjubileja, 650 godina postojanja i 500 godina od podizanja manastirske jedinstveno oslikane crkve.

„Da bismo dostojno proslavili ovaj jubilej, prihvatili >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << smo da preko ALER-a, u okviru programa „Stvaranje uslova za razvoj verskog turizma“ krenemo u faznu realizaciju projekta izgradnje manastirskog kompleksa koji nam je prezentovao iguman Joanikije. U poslednje tri godine je u izgradnju je uloženo 8,5 miliona dinara. Izgrađen je potporni zid sa južne strane konaka dužine 70 metara, čime je proširen plato ispod konaka i stvorena mogućnost za izgradnju letnje trpezarije. Tokom 2014. izgrađena je pomoćna zgrada sa pet savremeno opremljenih toaleta i četiri pomoćne prostorije za potrebe manastirskog života. U 2015. smo podigli još jedan potporni zid ukrašen ornamentima od pečene cigle čija je finkcijazaštita konaka od odrona zemlje, kao i proširenje platoa ispred crkve namenjenog okupljanju većeg broja vernika. Na kraju je izgrađena kapija u visini od šest metara i ogradni zid dužine 90 metara, čime je kompletno ograđen manastirksi kompleks. Na jesen i u proleće planiramo da uredimo dvorište i na taj način kompletno završimo radove na obnovi ovog manastira, “ rekao je Cvetanović.

Otac Joanikije zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli da se manastir obnovi, rekavši da crkva neće nikog zaboraviti.

Ovaj manastir su pre 650 godina podigli muškarci iz plemićke porodice grčke porodice Kantakuzin.

Crkva je podignuta 1517. godine i to na temeljima mnogo starije i veće crkve koja datira iz pretkosovskog perioda, o čemu svedoči kamen iz temelja u jednom njenom delu.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.