„Borba za kadar” neistinama

Izvor: juGmedia, 28.Avg.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Borba za kadar” neistinama

LESKOVAC/NIŠ – Dopisnik australijskog državnog SBS radija i član Uprave UNS-a Milorad Doderović odgovorio je gradonačelniku Leksovca Goranu Cvetanoviću koji je, ocenjujući rad Komisije za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih projekata u ovom gradu, rekao da su „za njega sporni samo jedna odluka i jedan član te komisije„, kao i da je Milorad Doderović „školski drug Juge (Tomića)“, vlasnika radija koji je dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << sredstva na konkursu.

Odgovor Milorada Doderovića koji je objavljen na sajtu NUNS -a prenosimo u celosti.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović bi se očigledno baš dobro snašao među učesnicima TV rijalitija „Maldivi“, koji  inače često, ne biraju način na koji će se „izborili za kadar“ u medijima. Tako je sa „neverovatnom lakoćom  klevetanja“ ovih dana na sednici Gradskog veća Leskovca, a ocenjujući rad Komisije koja je odlučivala o dodeli sufinansirajućih opštinskih budžetskih sredstava medijima, rekao da su „za njega sporni samo jedna odluka i jedan član te komisije“, a onda takav stav i pojasnio sledećim rečima:

„Taj Radio 016 , koji je dobio novac, nikada nije poslao svog novinara ni na jedan događaj. Kako su dobili sredstva ne znam? Ali čuo sam da je jedan član Komisije, taj Doderović, školski drug Juge (Tomića) koji je vlasnik radija. Šta je, tu je, kazao sam da neću da se mešam, mislim da komisija nije odradila korektno posao, ali ispoštovaću njihovu odluku“, kazao je pored ostalog Cvetanović.

Dobro je što su članovi leskovačke gradske vlade bili pametniji od gradonačelnika, pa su usvojili predloge medijske komisije, ali Cvetanovićeve reči su ipak „otišle u medijski etar“, ali ne može, bre, to tako i baš tako.Oklevetaj i puji pike!?

Ja, „taj Doderović“, izabran sam za člana „sporne“ komisije rešenjem koje je potpisao upravo gradonačelnik Cvetanović, a kao kandidat predložen od strane Udruženja novinara Srbije (UNS). Radom Komisije predsedavao je moj kolega Srđan Conić, dopisnik RTS iz Leskovca, a sve odluke komisija je donela jednoglasno.

Što se tiče vlasnika Radija „016“ Jugoslava Tomića, on nije moj „školski drug“ jer je pet godina stariji od mene, pa nismo ni mogli „školski drugovati“, iako sam i ja kao i Tomić, završio u prvoj polovini sedamdesetih godina Gimnaziju u Leskovcu. Nakon toga sam se preselio u Niš gde i sada živim.

Već u drugom mandatu sam član Uprave UNS, biran na Skupštini ovog najmasovnijeg novinarskog udruženja u Srbiji. Za sobom imam 38 godina profesionalnog radnog staža, a preko 20 godina sam i stalni akreditovani dopisnik australijskog državnog SBS radija.

Medijska „krvna slika“ juga Srbije nije mi nepoznata, kao što mi nisu nepoznate ni kolege novinari iz Leskovca. Rado povremeno dolazim u taj grad u kojem sam proveo gimnazijske dane i sa mnogim kolegama se sa zadovolјstvom viđam i van Leskovca, razgovarajući pored ostalog i o stanju u našoj profesiji i nevolјama koje novinari često imaju sa političarima.

Pre dolaska na sastanak Komisije u Leskovac, naravno da sam se raspitivao ne samo za projekte koji su konkurisali za sredstva iz lokalnog gradskog budžeta.

Za Radio „016“ sam i znao i čuo da je jedna od najslušanijih radio stanica u Leskovcu i okolini. Da postoji još od 1993. godine, kao jedna od prvih privatnih radio stanica van Beograda. Znao sam i da ne prati lokalni dnevno – politički život i političare, ali zato izuzetno dobro prati oblasti kulture i sporta, koje su valјda takođe deo interesa i potreba građana. Tu „manu“ ovog radija čak smatram vrlinom. Ali zato „ozbilјnom manom“ smatram činjenicu da gradonačelnik Cvetanović ne zna (ili neće da zna) da je svrha Komisije čiji sam bio član da odlučuje o sredstvima za koje su mediji konkurisali konkretnim projektima. A projekat Radija „016“ koji se odnosi na seriju emisija o sveukupnim problemima osoba sa invaliditetom zaslužuje i pažnju i finansijsku podršku lokalne samouprave i građana Leskovca.To što ovaj radio ne „slika“ dovolјno ili nikako gradonačelnika, možda je i bolјe za njega, jer je inače često na meti medija i novinara, zbog, u najmanju ruku, nekorektnih, netačnih, često i uvredlјivih i bahatih javnih izjava o novinarima. Možda je „mana“ Radija „016“ što nije izveštavao sa pompeznog i vremenu i funkciji nedoličnog i bahatog načina na koji je gradonačelnik Cvetanović polovinom marta ove godine  proslavlјao svoj rođendan. Na tom „rođendanskom piru“,  lojalni „skojevci“ iz njegove stranke posluživali su goste noseći majice na kojima je pisalo „Hvala ti što postojiš“! Sve to slikali su i objavili oni objektivniji i hrabriji mediji, a leskovačka opozicija je tim povodom tražila ostavku gradonačelnika.

Cvetanovića sam  u poslednje vreme viđao više nego Jugu, vlasnika Radija „016“, sa kojim se inače uglavnom susretnem i pozdravim na „Nišvil“ festivalu u Nišu. Sa gradonačelnikom sam se sreo pre nekoliko meseci u njegovoj kancelariji, kada sam sa predstavnicima odelјenja za medije OEBS-a, a u svojstvu predstavnika UNS-a, bio na razgovoru povodom prigovora koje je OEBS-u  uputila grupa uglednih novinara iz Leskovca.

Istim povodom smo tada bili i na razgovoru sa načelnikom Policijske uprave u tom gradu, a kasnije i na ručku u „Grošu“, koji je platio OEBS, iako je došao i Cvetanović i bio rad da on plati. Čijim parama, nisam se raspitivao. Na tom sastanku sa njim sam mu u vrlo oštrom tonu skrenuo pažnju da mu nikako ne priliči, kao akademski obrazovanom čoveku i gradonačelniku da, na svojim konferencijama za medije ili za govornicom Skupštine grada „dripačkim žargonom“ ocenjuje novinare i njihov rad. A naročito one koji ga ne „slikaju“ onako kako on sebe vidi ujutru pred ogledalom dok se brije.

Dobro se sećam da sam tada pred predstavnicima OEBS-a, od njega i u njegovoj kancelariji tražio da uz „časnu gradonačelničku reč“ obeća da se više neće tako ponašati.

Dao je  takvu reč na moje insistiranje, ali sam bio siguran da će je ubzo pogaziti“, navodi se u pismu.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.