Legalizacija obavezna, ali koliko sve to košta?

Izvor: juGmedia, 13.Jul.2016, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizacija obavezna, ali koliko sve to košta?

LESKOVAC – Grube procene su da u Leskovcu ima između 15 i 20 hiljada nelegalnih objekata, a građani više nemaju izbor da li hoće ili neće da legalizuju svoje objekte, već će to morati da urade u propisanom roku ili će im objekti biti srušeni.

Rok za popis svih nelagalnih objekata je do kraja 2016 godine, mada zbog manjka ljudstva u popisnim komisijama postoji verovatnoća da rok bude i produžen. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<

U leskovačkoj Poreskoj upravi nam je rečeno da je interesovanje ua legalizaciju odlično, a to nam podtvrđuju i agencije koje se bave  legalizacijom objekata.

Ova legalizacija je najjeftinija do sada što se tiče tehničke dokumentacije i taksi prema državi. Građani su konačno shvatili da imati nelegalne objekte znači imati veliki problem. Uvođenjem notara promet nelegalnih objekata je skoro potpuno stao. To znači da nelegalne nepokretnosti u koje su ljudi uložili ogromna sredstva za izgradnju, ne vrede ništa na tržištu. A oni koji su kupovali placeve pre 10,20,30 godina i nisu ih preneli na svoje ime, kako bi izbegli onda visoke takse i poreze, napravili su njihovim naslednicima problem da tu imovinu naslede i raspolažu adekvatno sa njom, čak i problem da mogu to da legalizuju„, objašnjava vlasnik agencije „Pegaz“ Veljko Nikolić.

Zakonska obaveza

Da bi ozakonili svoje objekte građani moraju da pribave određenu dokumentaciju: izveštaj o zatečenom stanju, elaborat geodetskih radova, list nepokretnosti i kopiju plana parcele na kojoj se nalazi nelegalni objekat, dokaz o sticanju vlasništva nad parcelom i objektom.

Takođe, Zakon o planiranju i izgradnji je uveo krivičnu odgovornost lica koja izvode bilo kakve radove na objektima bez građevinske dozvole. To znači da ukoliko Vam je objekat nelegalan, a zreo je za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, dogradnju, ne možete dobiti građevinsku dozvolu za izvođenje tih radova. U tom slučaju morate prvo da legalizujete postojeći objekat pa tek onda da uđete u proceduru za dozvolu.

Koliko sve to košta

Cene izveštaja o zatečenom stanju za stambene objekte do 199m2 su 10.000 dinara.

Cena elaborata geodetskih radova  je 13.500 dinara. Snimanje kote slemena je 5.000 dinara.

To znači da se cena kompletne dokumentacije za ozakonjenje objekta do 199m2 kod nas kreće od 15.000-23.500 dinara.

Takse prema državi se kreću za objekte do 200m2 od 5.000 – 15.000 dinara.

Dragan Marinković
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.