Žizel Ben-Dor zatvara ciklus Na visokim potpeticama

Izvor: Beta, 14.Maj.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žizel Ben-Dor zatvara ciklus Na visokim potpeticama

BEOGRAD, 14. maja 2014. (Beta) - Harfistkinja Jana Buškova i Beogradska filharmonija nastupiće u petak u 20.00 sati u Kolarcu pod upravom legende američke klasične muzičke scene Žizel Ben-Dor, a tim koncertom biće zatvoren ciklus Na visokim potpeticama posvećen ženama dirigentima.

Žizel Ben-Dor posebno je naklonjena latinoameričkom repertoaru zbog svog urugvajskog porekla i na programu koncerta biće dela meksičkih i argentinskih kompozitora, tropskih i okretnih ritmova uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << dominirajući zvuk perkusionista, najavili su organizatori.

Umetnica koja je nastupala sa vodećim orkestrima sveta rekla je da su žene su oduvek bile inspiracija za velika umetnička dela i da je koncertna i operska scena bez njih nezamisliva, ali da su dame na poziciji dirigenta redje prisutne, iako ih ima više nego ranije.

"Za muzičare je najvažnije da su dobri u svom poslu, a profesionalnost ne zavisi od pola", rekla je Ben-Dor koja je u bogatoj karijeri nastupala sa Njujorškom, Londonskom, Losandjeleskom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom i brojnim drugim.

Kako se navodi u najavi, na koncertu u petak Beogradska filharmonija pretvoriće se u marijači orkestar i dočarati zvuke Meksika u kompoziciji "Huapango" Hozea Pabla Monkaja i ples kubanskog porekla u delu "Danson" Artura Markeza.

Na koncertu će nastupiti 11 perkusionista koji će predstaviti plemensko ritualni zvuk u "Noći Maja" Silvestera Revueltasa, kompoziciji koja se često naziva latinoameričkim "Posvećenjem proleća".

Jedna od najboljih harfistkinja današnjice Jana Buškova kao solista u pratnji Filharmonije sviraće Koncert za harfu i orkestar argentinskog kompozitora Alberta Hinastere.

Predstojeći koncert Beogradska filharmonija posvećuje svim ženama-profesionalcima u svom poslu i tim povodom ugostiće poznate dame iz različitih oblasti, navedeno je u najavi.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Žizel Ben-Dor zatvara ciklus Na visokim potpeticama

Izvor: Blic, 14.Maj.2014

Harfistkinja Jana Buškova i Beogradska filharmonija nastupiće u petak (20) sati u Kolarcu pod upravom legende američke klasične muzičke scene Žizel Ben-Dor, a tim koncertom biće zatvoren ciklus Na visokim potpeticama posvećen ženama dirigentima. Žizel Ben Dor..Žizel Ben-Dor posebno je naklonjena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.