ŠLAG NA TORTI NA SUTRAŠNJEM KONCERTU Zubin Mehta stigao u Beograd da podrži Filharmoniju

Izvor: Blic, 24.Jun.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ŠLAG NA TORTI" NA SUTRAŠNJEM KONCERTU Zubin Mehta stigao u Beograd da podrži Filharmoniju

Maestro Zubin Mehta stigao je u Beograd, gde će biti specijalan gost na velikom besplatnom koncertu Filharmonije sutra (20) kod Palate Srbija. Prenosimo vam šta je poručio u svom obraćanju medijima, a sutra u "Blicu" možete da pročitate ekskluzivan intervju s njim.

Direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, zahvalio se na početku Mehti što je svojim dolaskom još jednom povtrdio svoje prijateljstvo prema Srbiji, Beogradu i filharmoniji.

- Sutra uveče na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lokaciji buduće nove zgrade Filharmonije, najvećim koncertom klasične muzike pod vedrim nebom, zajedno sa našom publikom otvaramo novu stranicu istorije našeg orkestra i kulture Srbije. Naš šef dirigent Gabrijel Felc će dirigovati program koji je izabrala sama publika, a maestro Mehta će na kraju koncerta izvesti finale 5. Betovenove simfonije. Za publiku, koju očekujemo iz cele Srbije, imam samo jednu poruku: Doborodošli, radujemo vam se i sve vas koji sutra dođete doživljavamo kao deo našeg orkestra - dodao je Tasovac.

Zubin Mehta je ocenio da je publika izabrala program sačinjen od najvećih hitova klasične muzike.

- Vrlo sam srećan što ću biti "šlag na torti" ovog istorijskog događaja sutra. Publika će uživati u svakom delu, ja ću uživati zajedno sa njom kao gledalac, a onda ću na kraju uraditi svoje.

Došao sam da blagoslovim ovaj projekat izgradnje nove koncertne dvorane koji sam toliko godina podržavao i "gurao" zajedno sa Ivanom, sa mnogo različitih premijera i predsednika. Zahvalni smo što je Vučić 100 odsto na našoj strani. Želimo da izgradimo poklon srpskom narodu za budućnost, jer srpska publika zaista voli klasičnu muziku. To znam, budući da je poznajem skoro 60 godina. Ona zaslužuje jednu dobru koncertnu dvoranu sa najbojim akustičnim uslovima - rekao je Mehta.

Mehta je potom dodao da nova dvorana treba da bude poput srpskog Karnegi hola, "samo prvo moramo da potražimo jednog Karnegija".

- Važno je da Srbi koji mogu to da priušte doprinesu izgradnji ove zgrade. Vlada će dati svoj doprinos, ali mora biti uključen i privatni sektor. Tek treba da se izabere arhitekta i možda je prerano govoriti o dizajnu, ali mislim da to treba da bude isključivo koncertna dvorana, ne pozorišna, za maksimum 1500 ljudi. Bolje je da imate dvoranu sa tri zaredom rasprodata koncerta nego veliku ali polupraznu dvoranu sa problematičnom akustikom. Iskustvo nam kaže da je dvorana za 1500 idealna za dobru akustiku. Sutra je divan početak. Zemljište je tu, Ivan je, kao Jovan Krstitelj, izravnao tlo - rekao je Mehta kroz smeh.

On je sam izabrao da diriguje finale Pete Betovenove simfonije za kraj.

- Betoven uvek završava sa pobedom, a nijedna njegova simfonija nema trijumfalniji kraj od Pete. Zato sam je izabrao. No, biće još mnogo pobeda na sutrašnjem koncertu, kojima će dirigovati maestro Felc pre mene.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.