Pula: Majstori otvorili Nacionalni program

Izvor: B92, 21.Jul.2013, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pula: "Majstori" otvorili Nacionalni program

U pulskoj Areni 20. jula otvoren je Nacionalni program ovogodišnjeg 60. Festivala igranog filma u Puli svečanim programom, tradicionalnim vatrometom i projekcijom komedije "Majstori".

Otvarajući festival, predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da upravo čudesna filmska traka glumce zauvek čuva mladima, prenela je agencija Hina.

Pulski festival će ove godine titulu najdugovečnijeg i najposećenijeg hrvatskog filmskog festivala opravdati s rekordna 24 filmska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naslova u nacionalnom programu, s tim da će 14 filmova biti prikazano u glavnoj selekciji a još deset kao koprodukcije s manjinskim hrvatskim udelom.

Ističući da u svoje 60. izdanje ulazi i kao festival nove članice Evropske unije, što festivalu otvara velike mogućnosti razvoja, ministarka kulture Andrea Zlatar Violić kazala je da nikada nije bilo lako snimati film, već da je to uvek bio rizik".

"Ovaj festival svoju istrajnost duguje s jedne strane na pamćenju, a s druge na snazi da traje i dalje" rekla je Zlatar Violić.

Dodala je kako je "film naša sadašnjost i po njemu se meri snaga jedne nacije, jedne regije i jedne civilizacije".

"Film nikada ne postavlja granice, nego granice pomera" - zaključila je ministarka kulture, prenosi Hina.

Nacionalni program ovogodišnjeg festivala otvorila je večeras komedija Dalibora Matanića "Majstori" o domaćici Keki koja pati zbog letargije u koju je upao njen brak sa železničarom Bajom.

Inače, ocenjivačkim sudom nacionalnog programa predsedavaće reditelj i scenarist Petar Krelja, a uz njega će filmove ocenjivati i producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić i reditelj i montažer Damir Čučić.

Međunarodni program Festivala je posvećen Evropskoj uniji, pa će tako biti prikazano 27 filmova iz 27 zemalja članica EU, kao i 5 ostvarenja iz ostalih 5 članica programa MEDIA, i to u 3 programa: "Europolis", program za decu "Pulica" i novopokrenuti program evropskog kratkog filma.

Jedna od članica međunarodnog žirija je glumica Neda Arnerić, koja je i sama dobitnica nekoliko priznanja u Puli. Svoje poslednje učešća na festivalu, kako priznaje, još uvek veoma dobro pamti.

"Vrlo se dobro sećam svoje poslednje Pule 1988, zato što sam pretposlednjeg dana sela u auto i otišla s prijateljima u Biograd na Moru. Ukrcali smo se na jedrilicu, a kad smo se raspakovali i razmestili stvari, pustila sam radio da nas malo zabavlja muzika. Među nagrađenima na Pulskom festivalu čujem i svoje ime i ostanem paf! Na sve sam moguće načine probala da od Biograda na Moru stignem do Pule u roku od dva-tri sata – bilo je predvečerje, negde šest popodne – ali to je bilo apsolutno nemoguće, čak i da sam uzela taksi, jer je bilo suviše daleko", kazala je Arnerić.

Festival igranog filma u Puli ove godine održava se od 13. do 27. jula, pod sloganom "Film pod zvijezdama". Detaljan program festivala možete pogledati OVDE.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pula: "Majstori" otvorili Nacionalni program

Izvor: B92, 21.Jul.2013

U pulskoj Areni 20. jula otvoren je Nacionalni program ovogodišnjeg 60. Festivala igranog filma u Puli svečanim programom, tradicionalnim vatrometom i projekcijom komedije "Majstori"...Otvarajući festival, predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je da upravo čudesna filmska traka glumce zauvek...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.