Poruka Milice Zajcev povodom Dana igre

Izvor: Blic, 26.Apr.2015, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka Milice Zajcev povodom Dana igre

Povodom međunarodnog Dana igre, 29. aprila, Udruženje baletskih umetnika Srbije, kao i svake godine, šalje poruku domaćeg eminentnog umetnika iz oblasti umetničke igre.

Autor ovogodišnje poruke je kritičarka umetničke igre, publicista i istoričar Milica Zajcev.

Ona u poetskom stilu kaže da "ako si kao dete cupkao i pljeskao u ritmu muzike, ako si sa uspehom položio prijemni ispit u baletskoj školi... onda si možda postao odani sledbenik Terpsihore kao balerina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << igračica, igrač, pedagog, koreograf, kritičar, teoretičar, istoričar umetničke igre, publicista".

- Tokom tvog sazrevanja suočavaš se sa svakodnevicom surovom, punom laži, sujeta, nepoštovanja ni jedinke, ni zajedništva. No ,nemoj se 'razbiti u paramparčad, ostani čitav i igraj' da parafraziram stihove Vaska Pope - navodi Zajcev.

Ona zatim poručuje da treba pokušati da u bezglavoj huci i jurnjavi za obezbeđenjem i osnovne egzistencije, ponekad pogledati u dečja kolica i "tada da ti srce, uprkos svemu, zaigra kada vidiš da malecka devojčica i malecki dečak cupkaju i pljeskaju uz ritam muzike za igru".

Zajcev je dobitnica Sterijine nagrade za teatrologiju, nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije za Životno delo, zatim Posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije, kao i plakete za rad na organizovanju Festivala koreografskih minijatura povodom desetogodišnjeg jubileja festivala.

Festival koreografskih minijatura, koji će ove godine biti održan 19. put, počeće upravo obeležavanjem 60 godina rada Milice Zajcev.

Svetski dan igre, koji je ustanovio Međunarodni savet za igru pri Unesko-u 1982. godine, proslavlja se širom sveta, na dan rođenja velikog reformatora igre Žana-Žorža Novera 29. aprila 1727. godine, brojnim manifestacijama posvećenih igri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.