Otvorena izložba fotografija Praga i Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba fotografija Praga i Beograda

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić otvorio je večeras u Istorijskom muzeju Srbije izložbu fotografija Praga i Beograda u okviru projekta "Primenjena nostalgija", a povodom predsedavanja Češke EU.

Đelić je ukazao na sličnosti između Praga i Beograda koja se vidi i na izloženim fotografijama našeg fotografa Imre Saboa i češkog autora Jana Šibika.

"Ova izložba pokazuje da Evropljane mnogo toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spaja, a način međusobnog ophođenja među ljudima je ono što čini Evropu", istakao je on.

U okviru projekta "Primenjena nostalgija", do sada su bili predstavljeni Lisabon i Pariz u vreme predsedavanja Portugala i Francuske EU, a Đelić je najavio da je sledeći grad sa kojim će se Beograd porediti Stokholm.

On je kazao da će projekat obuhvatiti svih 27 glavnih gradova zemalja EU, očekujući da 28. bude Rejkjavik i nadajući se da će 29. izložba predstaviti Zagreb, a da će se projekat završiti kod 30. grada - Beograda.

Ambasadorka Češke u Srbiji Hana Hubačkova objasnila je da je cilj izložbe da se pokaže koliko je Beograd blizak gradovima EU, a suština te bliskosti, prema njenom mišljenju, leži u ljudima, njihovim osećanjima, kulturi, tradiciji.

Ona je istakla da se Srbi i Česi odlično međusobno razumeju, što je rezultat vekovnog zajedničkog života i saradnje na evropskom prostoru i dodala da je važno da se u to zajedničko shvatanje uključi i mlađa generacija, za koju su ova izložba i EU otvorene.

Sabo je proveo sedam dana u Pragu i fotografisao mesta, događaje, scene i ljude koji su ga podsećali na Beograd, dok je Šibik zabeležio atmosferu u srpskoj prestonici sličnu Pragu.

Rezultat toga je izložba sastavljena od 30 fotografija, koja će biti postavljena i u češkom glavnom gradu i to u Institutu za nuklearnu bezbednost, od 30. juna do 31. jula.

Postavku u Istorisjkom muzeju Srbije posetioci će moći da vide do 20. juna, a nosilac ovog projekta je Kabinet potpredsednika Đelića, uz podršku Evropskog pokreta u Srbiji, ambasade Češke u Beogradu i ambasade Srbije u Pragu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i Francuska strateški partneri

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37

Francuzi zainteresovani za izgradnju termoelektrane „Kolubara B” i trećeg bloka termoelektrane „Nikola Tesla B” ..Srbija i Francuska bi do kraja godine mogle da sklope strateško partnerstvo. Ono ne bi obuhvatalo samo političku, već i saradnju u oblasti privrede i finansija, kulture, nauke...

Nastavak na Politika...

Primenjena nostalgija: Beograd kao Prag

Izvor: AutoBrief.com, 11.Jun.2009

U Istorijskom muzeju Srbije sinoć je otvoren izložba fotografija Beograda i Praga pod nazivom "Primenjena nostalgija". Prag je postao treći grad Evrope koji građani Srbije mogu da vide na poseban način od ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.