Srbija i Francuska strateški partneri

Izvor: Politika, Tanjug, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Francuska strateški partneri

Francuzi zainteresovani za izgradnju termoelektrane „Kolubara B” i trećeg bloka termoelektrane „Nikola Tesla B”

Srbija i Francuska bi do kraja godine mogle da sklope strateško partnerstvo. Ono ne bi obuhvatalo samo političku, već i saradnju u oblasti privrede i finansija, kulture, nauke i obrazovanja. Ovo je juče, u razgovoru sa predstavnicima više od 30 najznačajnijih francuskih kompanija najavio Božidar Đelić, potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ministar za nauku i tehnološki razvoj.

On je naglasio i da je Francuska veoma zainteresovana za ulaganje u Srbiju, što najbolje pokazuje podatak da su se dve francuske kompanije prijavile na tenderu za izgradnju termoelektrane „Kolubara B” i trećeg bloka termoelektrane „Nikola Tesla B”.

– Francuska je, međutim, tek osma ili deveta na listi stranih investitora u Srbiji. Obim francuskih investicija dostigao je oko pola milijarde evra, ali svakako da postoji prostor za unapređivanje saradnje – istakao je Đelić, dodajući da je Francuska šesta ekonomska sila na svetu i treći najveći svetski izvoznik.

Obraćajući se francuskim privrednicima, među kojima su bili i predstavnici firmi koje već rade u Srbiji, kao što su „La Farž” i „Mišlen”, premijer Mirko Cvetković je naglasio da je vlada dosad sprovela niz mera kako bi privukla strane investitore.

– Uveli smo poreske olakšice za inostrane ulagače, a učinjen je i značajan napredak u oblasti poboljšanja poslovnog ambijenta. Osim toga, jedina smo zemlja izvan Zajednice nezavisnih država koja ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, a odnedavno takve sporazume imamo i sa Belorusijom i Turskom – poručio je Cvetković francuskim privrednicima, dodajući da je Srbija prva zemlja u regionu koja je sklopila aranžman sa MMF kako bi obezbedila makroekonomsku stabilnost.

On je naglasio i da u narednom periodu, uprkos ekonomskoj krizi, Srbiju očekuju veliki infrastrukturni projekti, pre svih izgradnja Koridora 10.

– Izgradnja transportne infrastrukture je jedan od prioriteta vlade. Već smo obezbedili novac za izgradnju Koridora 10, iz domaćih i inostranih izvora, a planiramo i da na koridoru modernizujemo železničku infrastrukturu. Reč je o projektu koji će trajati narednih 10-15 godina i čija je vrednost oko dve milijarde evra – najavio je Cvetković i istakao da je vlada, u sklopu mera za ublažavanje posledica krize, obezbedila pomoć privredi od dve milijarde evra iz inostranih i još 480 miliona iz domaćih izvora.

Na jučerašnjem sastanku sa francuskim privrednicima bio je i Žan-Fransoa Teral, ambasador ove zemlje u Srbiji, koji je ranije najavio da su preduzeća, čiji su predstavnici došli u Beograd, članovi Medefa – udruženja velikih francuskih kompanija koje broji više od 3.000 članova.

– U delegaciji ima i 13 preduzeća koja spadaju u „top 40” francuskih kompanija, a koje su izuzetno značajne na međunarodnom planu. Neke od njih su lideri u svojim sektorima, poput proizvođača industrijskih gasova „Er Likida”, firme za železnički saobraćaj „Alstom”, građevinske kompanije „Buig” i proizvođača mrežne opreme „Alkatel Lusenta” – istakao je Teral, dodajući da je na Srbiji da pokaže da se promenila i da je obezbedila uslove za ulaganja.

N. Miković

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.