Jubilej Ateljea 212, šest decenija rada

Izvor: RTS, 12.Nov.2016, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Ateljea 212, šest decenija rada

Na današnji dan, pre 60 godina, premijerom Geteovog "Fausta" svečano je otvoren Atelje 212. Predstava je izvedena u staroj zgradi "Borbe" a režirala ju je Mira Trailović. Atelje 212 rođendan će obeležiti večeras i to premijerom komada Milene Marković "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić, na koju su pozvani svi oni koji su doprineli uspehu ovog teatra.
Uobičajena slika pozorišta nikada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važila za Atelje 212. Od samog osnivanja provokativan i avangardan, ovaj teatar je bio prvi u Istočnoj Evropi koji je postavio "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa.

Njegov repertoar obeležili su komadi najuticajnijih savremenih evropskih i američkih pisaca, ali i komadi ovdašnjih autora koji će, kasnije će se ispostaviti, ispisivati istoriju srpske drame. I glumci su u Ateljeu bili drugačiji - opušteni i spremni na improvizaciju. 
"Značajan i lep jubilej jedne ustanove koja je veoma uticajna i sveprisutna a krajnje nenametljiva", kaže glumica Milica Mihajlović.
Šezdeset godina rada Atelje 212 obeležiće premijerom komada Milene Marković "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić.
"Glavna nit je da sam prikazala razne generacije, njihov život pedesitih, šezdesetih, sedamdesetih... u određenim karaterističnim detaljima koji su uticali na njihovu sudbinu, međusobne odnose. Na taj način sam želela da prikažem jednu epohu u kojoj sam sama rasla i formirala se", ističe spisateljica Milena Marković.
"Mislim da je to nešto što me je inspirisalo, priča o stradanju kroz celu epohu sa prelomnim i ključnim tačkama. Gde je to stradanje lepo, potresno, gde su zablude o tom stradanju", napominje rediteljka Snežana Trišić.
Večeras na sceni iskusni Ateljeovci i mladi glumci, već oduševljeni pruženom šansom. U sali zvezde Ateljea 212 i publika koja 60 godina krišom utvrđuje da li zaista ima 212 ili ipak nešto više stolica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Deca radosti" za jubilej Ateljea 212

Izvor: B92, 12.Nov.2016

Premijerom komada Milene Marković "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić, Atelje 212 će večeras proslaviti 60 godina rada...Prema rečima dramaturga Dimitrija Kokanova "Deca radosti" na određen način artikulišu tih 60 godina Ateljea 212, jer su glavni likovi "vršnjaci" tog pozorišta..."Ovo...

Nastavak na B92...

Atelje 212 obeležio jubilej uz "Decu radosti"

Izvor: RTS, 13.Nov.2016, 00:42

Premijerom komada Milene Marković "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić, Atelje 212 proslavio je 60 godina rada. . Publika, u kojoj su bili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i gradska sekretarka za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.