Irina Bokova i ministar Marković obišli Kinoteku

Izvor: Blic, 03.Sep.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irina Bokova i ministar Marković obišli Kinoteku

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i generalna direktorka Uneska Irina Bokova posetili su danas rekonstruisanu zgradu Jugoslovenske kinoteke i tom prilikom je Bokovoj, koja je poreklom iz Bugarske, uručena kopija Pateovog filma o Sofiji za koji se pretpostavlja da datira iz 1908. godine.

Film, koji je otkriven u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, Bokova će uručiti Bugarskoj kinoteci, čiji će stručnjaci izvršiti dodatna ispitivanja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Ukoliko se potvrdi da Pateov film zaista potiče iz 1908, početak bugarske kinematografije biće pomeren za tri godine unazad, jer trenutno za najstariji bugarski film važi materijal snimljen o Sofiji 1911. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Ministar Marković je istakao da je taj film "krunski dokaz kako Ministarstvo kulture Srbije putem svojih ustanova, u ovom slučaju Jugoslovenske kinoteke, pored brige o svom kulturnom nasledju, čuva i brine i o kulturnom nasledju drugih zemalja".

Generalna direktorka Uneska učestvovala je juče na Devetom samitu šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi", koji je održan u Viminacijumu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irina Bokova i ministar u Kinoteci

Izvor: B92, 03.Sep.2011

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i generalna direktorka Uneska Irina Bokova posetili su danas rekonstruisanu zgradu Jugoslovenske kinoteke i tom prilikom je Bokovoj, koja je poreklom iz Bugarske, uručena kopija Pateovog filma o Sofiji za koji se pretpostavlja...

Nastavak na B92...

Izložba Nesvrstani - Od Beograda do Beograda

Izvor: Beta, 03.Sep.2011

BEOGRAD 03. septmbar 2011 (Beta) - Izložba "Nesvrstani: Od Beograda do Beograda", povodom obeležavanja 50 godina od Prvog samita nesvrstanih , otvorena je u subotu u Kući cveća u Beogradu, a istovremeno je u Muzeju "25. maj" otkrivena reljefna mapa Titovih putovanja...Reljefna mapa, na zidu u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.