Gran pri 18. FAF-a za Tabu

Izvor: B92, 05.Dec.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri 18. FAF-a za "Tabu"

Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" na 18. Festivalu autorskog filma (FAF) dobio je "Tabu" portugalskog reditelja Migela Gomeša.

Nagrada za režiju pripala je francuskom autoru Leu Karaksu za "Svete motore", a specijalno priznanje filmu "Svi u našoj porodici" rumunskog reditelja Radua Žudea.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras je u Domu omladine završen glavni deo festivala, na kojem je u takmičarskom programu učestvovalo 12 filmova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Priznanja su primili predstavnici ambasada ili kulturnih centara zemalja iz kojih su dobitnici, a festival je zatvorio predsednik žirija i prošlogodišnji pobednik FAF-a, argentinski reditelj Pablo Đordjeli.

Članovi žirija bili su grčki producent Jorgos Curgijanis, danski scenarista Andres August i srpska rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš.

Film "Tabu" je, kako je obrazložio žiri, "kombinacija estetike nemih filmova, dokumentanih filmova i bajki, duboko ličan, smeo, dirljiv i, konačno, jedinstven film".

"Sveti motori" su "riskantan film koji je samo jedan reditelj mogao da napravi", film koji "funkcioniše kao savršena mašinerija sastavljena od potpuno različitih, vizuelno impresivnih delova".

"Svi u našoj porodici" je film "sa posebnom vrstom humora i rediteljevom verom u likove, topla i na prvi pogled jednostavna priča o porodičnim vezama, koja zapravo krije veliku kompleksnost", ocenio je žiri.

Na ceremoniji su saopšteni i dobitnici drugih priznanja. Nagrada Fipresci Srbija pripala je italijanskom filmu "Cezar mora umreti" u režiji braće Paola i Vitorija Tavijanija, a Plaketa "Aleksandar Petković Petko" direktoru fotografije Benu Ričardsonu, za snimateljski rad u američkom nezavisnom filmu "Zveri južnih divljina" u režiji Bena Zejtlina.

Prateći program festivala nastavlja se sutra u Muzeju kinoteke. Organizator "Megakom film" najavio je i već tradicionalni reprizni program "FAF na bis" sutra u Dvorani kulturnog centra Beograda i bisokopu "Fontana". Festival koji je počeo 28. novembra ponudio je publici ukupno 48 umetničkih filmova nezavisne produkcije iz 15 zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tabu najbolji na 18. FAF-u

Izvor: SEEcult.org, 05.Dec.2012

Portugalski film “Tabu” Migela Gomeza osvojio je Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” 18. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu, koji je završen 4. decembra u Domu omladine, ali će najgledaniji filmovi biti reprizirani 5. decembra u Dvorani Kulturnog centra i bioskopu “Fontana”. Nagradu...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.